Marea Britanie: Tony Blair a pregătit, în trecut, planuri secrete pentru o invazie în Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tony Blair este anchetat pentru ceea ce a făcut în trecut
Tony Blair este anchetat pentru ceea ce a făcut în trecut

Fostul premier Tony Blair le-a ordonat comandanţilor militari să pregătească în secret planuri pentru o invazie în Irak, cu opt luni înainte de declanşarea războiului, potrivit unei mărturii depuse în cadrul unei anchete asupra participării britanice la război, relatează The Times în ediţia online.

Sir David Manning, consilierul premierului pentru politică externă de la acea dată, a declarat că Blair a cerut Ministerului Apărării să pregătească mai multe opţiuni, în iunie 2002, când acesta a descoperit că Statele Unite plănuiau un război. Luna următoare, Geoff Hoon, ministrul Apărării, a prezentat trei opţiuni. Prima era "un pachet la faţa locului" implicând utilizarea de forţe deja prezente în regiune, a doua era "un pachet îmbunătăţit", furnizând forţe suplimentare navale, aeriene şi speciale, iar a treia, "un pachet (separat) discret", ce consta în trimiterea a 20.000 de militari, se mai arată în ediţia online a cotidianului The Times.

Blair a optat, iniţial, pentru "al doilea pachet", atunci când Ministerul Apărării a fost invitat la o conferinţă de planificare cu Comandamentul Central american (CENTCOM), în septembrie 2002. Ulterior, în urma unei discuţii între Blair şi Hoon, cei doi au optat pentru "pachetul trei" - trimiterea unei divizii de armată pentru susţinerea invaziei - cu o lună înainte ca ONU să adopte Rezoluţia 1441, care îi impunea lui Saddam Hussein să renunţe la armele sale de distrugere în masă.

"Cred că premierul Blair a crezut că dacă (războiul) era just, merita să se procedeze cum se cuvine", a apreciat Manning cu privire la opţiunea lui acestuia. Manning a declarat în faţa Comisiei Chilcot că întârzierea cu care Blair a ales una dintre cele trei opţiune a produs îngrijorare la Ministerul Apărării, din cauza timpului necesar desfăşurării unei forţe atât de importante

El a dezvăluit, de asemenea, detalii despre o întâlnire privată pe care Blair a avut-o la ferma din Crawford (Texas) a fostului preşedinte american, George W. Bush, în primul week-end din aprilie 2002. În urma acesteia, Blair vorbea despre "schimbarea regimului" din Irak pentru prima dată.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite