Vezi cum acţionează mafia calabreză în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mafia calabreză 'Ndrangheta a devenit una dintre cele mai puternice organizaţii criminale din vestul Europei. Traficul cu cocaină, spălarea banilor şi asasinatele rămân principala ocupaţie a mafioţilor italieni şi în ţările de adopţie. Jurnaliştii de la ,,Der Spiegel" au reuşit să afle câte ceva din culisele mafiei italiene care operează în Germania.

Revista ,,Der Spiegel" a reuşit să pătrundă în culisele 'Ndrangheta care operează în Germania cu ajutorul unui membru al mafiei calabreze pe nume Carlos. Acesta trăieşte şi ,,lucrează" de 30 de ani pe teritoriul german.

Ierarhie bine definită

Mafiotul trecut de 50 de ani, ochi ageri, ras în cap şi îmbrăcat complet în negru nu a ajuns niciodată în spatele gratiilor deşi aduce în Germania cantităţi mari de cocaină. El povesteşte că 'Ndrangheta rezistă şi din cauza ierarhiei bine definite şi respectate de absolut toţi membrii.

Inelul cu diamante, semnul iluminaţilor

Carlos le arată jurnaliştilor germani inel de aur cu un diamante pe care-l poartă. Este semnul statutului său în cadrul organizaţiei mafiote. Este semnul statutului său în cadrul organizaţiei mafiote.

Cine face treaba murdară

Italianul face parte din categoria aşa-numiţilor ,,illuminati", iluminaţii. Asta înseamnă că el dă instrucţiuni şi organizează. Nu-şi ,,pătează" mâinile nici măcar cu cocaina pe care o aduce în Germania. Nu el personal, ci aşa-numiţii ,,manovali", lacheii sau supuşii. Ei sunt şi cei care trag ponoasele dacă sunt prinşi de poliţie, nu Carlos.

Drogurile proveneau din Italia

Vad de Revelion

,,Vara sau în perioada Revelionului, când cererea de droguri creşte, aducem în Germania o cantitate mare de droguri, o dată la câteva zile", povesteşte mafiotul jurnaliştilor de la ,,Der Spiegel".

Cum a ajuns Carlos în ,,onorata società"

Carlos a fost ,,botezat", adică a fost acceptat, în ,,onorata società", cum se consideră 'Ndrangheta, la 18 ani. Unchiul său l-a adus în organizaţie, lucru obişnuit pentru mafie care rămâne unită şi din cauza legăturilor de rudenie între membrii săi. Rar se întâmplă să existe un trădător, şi mai rar ca unul care a rupt ,,omertà", legământul tăcerii, să rămână în viaţă. Trădătorii sunt numiţi de mafie ,,pentiti".

Trădătorii mafiei

Conform statisticilor întocmite de autorităţile italiene, cei mai puţini provind din rândurile mafiei calabreze. În anul 2008, spre exemplu, existau 1,000 de ,,pentiti" care aveau legături cu mafia siciliană - Cosa Nostra, 2.000 care proveneau din Camorra napolitană şi doar 42 care au turnat 'Ndrangheta.

Rar scapi de ,,vendetta"

Carlo spune că nu există prea mulţi norocoşi care să scape cu viaţă de ,,vendetta" ( răzbunare) mafioţilor. El a fost unul dintre norocoşi. A lăsat-o gravidă pe fiica unui important lider al mafiei şi nu a vrut să se însoare cu ea. Doi ani a stat ascuns în Germania până ce tatăl tinerei a murit.

Şoferul şi translatorul mafioţilor

Apoi, când liderii 'Ndrangheta veneau în Germania, Carlo făcea pe şoferul. Îi ducea prin Bavaria şi în regiunea Ruhrului, în porturile din nord, precum Hamburg, unde atunci, ca acum ajungea cocaina adusă din America Latină. A tradus pentru şefii mafiei, le-a făcut diverse servicii şi încetul cu încetul le-a câştigat încrederea. Astăzi, nicio reuniune a mafiei nu se organizează fără el.

O jumătate de kilogram de cocaină a fost confiscată Foto: Arhivă Adevărul

Cum ajunge cocaina în Germania

Carlo foloseşte cartele de telefon prepaid pe care le aruncă după ce le-a folosit o dată ca să nu-i dea nimeni de urmă. ,,Operăm după modelul companiilor comerciale. Cumpărăm marfa, o ambalăm, înceheiem contracte cu firme de transport maritime şi plătim onorariul", le explică jurnaliştilor germani Carlos. Prin onorariu înţelege mita dată vameşilor corupţi. Mita este dată de companiile de transport maritime, nu de mafia. ,,Armatorii au felul lor de a se descurca în port", a povestit Carlos.

Clienţii: proxeneţi şi anumite găşti

,,Clienţii noştri în Germania sunt mai ales proxeneţi şi o gaşcă de motociclişti", spune Carlos. ,,Livrăm marfa în pachete de 50-70 de kilograme, frecvent în bordeluri", explică mafiotul. De acolo cocaina ia alt drum. ,,Organizaţia noastră nu vinde droguri direct pe stradă în Germania", mai spune el.

image

Asasinate pe teritoriul german

Poliţia şi serviciile de informaţii germane supraveghează de mai mulţi ani activitatea criminală a mafiei calabreze pe teritoriul german. Nu a reuşit însă să împiedice toate asasinatele .

Spre exemplu, Giorgio Basile, membru al 'Ndrangheta, crescut într-un oraş din vestul Germaniei, a fost implicat în peste 30 de crime pe teritoriul federal până ce poliţia germană a reuşit să-l aresteze în 1998.

Grupul care a ucis în 2007 şase oameni într-o pizzerie din apropierea oraşului era format din italieni care aveau legături cu mafia calabreză. Cei şapte mafioţi arestaţi de autorităţile germane în 2011 în mai multe landuri aveau legătură cu traficanţii italieni de cocaină.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite