Disputa Atena-Skopje aproape de final: Grecia ar putea accepta denumirea de "Macedonia de Nord" pentru ţara vecină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dimitris Droutsas, adjunctul ministrul de externe grec
Dimitris Droutsas, adjunctul ministrul de externe grec

Tensiunile dintre Grecia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei vechi de 19 ani ar putea fi sfârşit. Grecia ar putea accepta nume de "Macedonia de Nord" pentru ţara vecină, căreia îi neagă dreptul de a folosi numele de Macedonia, informează Mediafax, citându-l pe adjunctul ministrului grec de Externe, Dimitris Droutsas.

"Numele de «Macedonia de Nord» figurează în cadrul unei astfel de soluţionari prevăzute" de Atena, a declarat oficialul elen pentru o publicaţie greacă.

Acesta a precizat că dacă preşedintele macedonean, Nikola Gruevski, respinge propunerea Greciei "va trebui să explice poporului său de ce îl priveaza de o perspectivă europeană". Grecia s-a opus integrării fostei republici iugoslave în NATO şi în spaţiul european până la soluţionarea problemei privind numele.

"Grecia vrea o soluţie şi încă una rapidă. Putem ajunge la o înţelegere, dar trebuie ca Skopje să dea dovadă de voinţă politică", a adăugat adjunctul ministerului de externe de la Atena.

Grecia s-a angajat încă din 1991 într-un amplu proces de sabotare a recunoaşterii internaţionale a Macedoniei sub acest nume, pe care îl consideră patrimoniul său naţional.

Atena a apelat în aprilie 2008, la summitul NATO de la Bucureşti, la dreptul său de veto faţă de aderarea fostei republici iugoslave la Alianţa Nord-Atlantică. Atena a afirmat atunci extrem de clar că poziţia sa nu se va schimba atâta timp cât acestă ţară continuă să se numească Macedonia. Mica republică balcanică a fost admisă în ONU, în 1993, sub numele provizoriu de Fosta Republică Iugoslavă Macedonia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite