Kosovo: efectivele KFOR vor fi reduse de asemenea în nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reducerea prevăzută de efective ale Forţei multinaţionale a NATO în Kosovo va viza de asemenea nordul populat majoritar de sârbi şi care a fost de mai multe ori teatrul unor puternice tensiuni interetnice, a indicat sâmbătă un responsabil militar, citat de AFP.

"Vom avea în jur de 1.500 de soldaţi" contra circa 2.300 de soldaţi în prezent în nordul Kosovo, "dintre care 750 vor fi soldaţi francezi", a indicat presei comandantul sectorului nord al KFOR, generalul francez Sainte-Claire Deville.

Ofiţerul superior s-a exprimat în timpul unei ceremonii organizate cu ocazia sosirii de noi soldaţi ai KFOR.

NATO a dat în iunie 2009 unda sa verde unei reduceri progresive de efective ale KFOR, care urmează să treacă de la 15.000 la 10.000 de soldaţi la sfârşitul lunii ianuarie, estimând că situaţia în Kosovo s-a ameliorat.

Comandantul KFOR, generalul german Markus Bentler, a dat asigurări, la rândul său, că "forţa restructurată va menţine toate capacităţile necesare pentru a se confrunta cu provocările cărora noi putem să le facem faţă".

"Vom atinge obiectivul nostru de a avea 10.000 de soldaţi /pe întreg teritoriul Kosovo/ până la sfârşitul lunii ianuarie. Am creat un mediu sigur în nord", a estimat el.


Nordul Kosovo a fost regulat focarul unor puternice tensiuni interetnice, în particular la Kosovska Mitrovica, principal oraş al sectorului divizat în două între sârbi, trăind în nordul râului Ibar şi albanezi în sud.

KFOR a fost desfăşurată în Kosovo în 1999, în urma bombardamentelor Alianţei atlantice vizând să constrângă forţele sârbe să înceteze operaţiunile lor contra separatiştilor albanezi.

Sârbii din Kosovo nu recunosc, ca şi guvernul de la Belgrad, proclamarea independenţei Kosovo.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite