Jonathan Scheele: România nu ştie încotro se îndreaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jonathan Scheele, fostul Şef al Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, a participat la ”Conferinţele Teatrului Naţional”
Jonathan Scheele, fostul Şef al Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, a participat la ”Conferinţele Teatrului Naţional”

Fostul Şef al Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele, a recunoscut, în cadrul întâlnirii organizate de Teatrul Naţional, că României îi lipseşte un proiect voerent de dezvoltare pe termen lung.

”După integrarea în Uniunea Europenaă, România nu mai are o viziune comună călăuzitoare. O ţară în care nu există o viziune clară nu este o ţară demnă”, a declarat fostul oficial european în cadrul întâlnirii care face parte din seria ”Conferinţelor Teatrului Naţional”.

Jonathan Scheele a recunoscut că în România aderarea la structurile comunitare a fost primită de populaţie cu credinţa fermă că va aduce automat o schimbare radicală a sistemului economic, social şi politic. ”Partea negativă a aderării la UE  constă în faptul că a oferit un proiect de-a gata scutind clasa politică de străduiţa de a găsi singură soluţii”, afirmă fostul şef al delegaţiei CE la Bucureşti.

”România are nevoie de o viziune a viitorului creată de ea şi nu impusă de alţii”, susţine Scheele, precizând că de multe ori stategiile de modernizare ale societăţii şi statului român au fost impuse din afară şi nu au fost măsuri luate pe plan intern.

Potrivit acestuia, un viitor proiect pe termen lung de redresare a economiei şi de relansare a statului ar trebui să prevadă, printre altele, o consolidare şi o aprofundare a reformei sistemului administrativ, o reformă constituţională, care ar pute fi extinsă de la organizarea şi funcţionarea Parlamentului la nivelul puterii executive locale sau chiar a celei juridice, o reformă a sistemului educaţional, precum şi o prioritizare a obiectivelor externe.

Fostul oficial european a adăugat că România îşi asumă un rol minor la nivelul Uniunii Europene, ducând o politică, mai degrabă, reactivă.

Jonathan Scheele a fost Şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România din octombrie 2001 până în octombrie 2006. Momentan este primul profesor invitat al UE la Centrul de Studii Europene de la Colegiul St Anthony de la Oxford. Va reveni la Bruxelles în vara acestui an.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite