Expulzarea ţiganilor români din Franţa generează discuţii aprinse în Italia, între clerici şi politicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei dintre principalele publicaţii italiene au prezentat pe prima pagină a ediţiilor online de ieri problema romilor expulzaţi din Franţa, prin schimbul de replici dintre reprezentanţii clerului italian şi ministrul de Interne Roberto Maroni. Atât "La Stampa", "Corriere della Sera", cât şi "Il Messaggero" au adus în discuţie declaraţiile oficialilor Bisericii Catolice şi cele ale membrilor Guvernului italian, pe tema măsurile de e

O parte, susţinută de directorul general al Fundaţiei Migranţilor din cadrul Confederaţiei Episcopale Italiene (CEI), Giancarlo Perego, susţine că repatrierea forţată, dar şi cea voluntară a ţiganilor de pe teritoriul Franţei este "ilegitimă".

Citeşte şi:
Italienii sunt cu ochii pe ţiganii expulzaţi din Franţa

Prefectul Pecoraro: „Cea mai gravă problemă a Romei sunt casele, nu ţiganii"

Cealaltă parte, susţinută de ministrul de Interne Roberto Maroni, susţine că Franţa nu face nimic altceva decât să urmeze exemplul Italiei, din 2007, când primarul Romei, Walter Veltroni, a luat aceleaşi măsuri dure împotriva imigranţilor români de etnie romă.

"Guvernul italian nu poate să expulzeze în mod nediscriminatoriu romii şi nici alţi cetăţeni comunitari, în condiţiile în care politica europeană stipulează dreptul de stabilire şi de liberă circulaţie", a declarat, la Radio Vatican, Giancarlo Perego, citează "La Stampa".

"Franţa, din păcate, a urmat exemplul Italiei, de expulzare discriminatorie a romilor. De fapt, ce anume au generat expulzările? (...) Anularea întregii politici sociale desfăşurată pentru integrarea acestora, pentru scolarizarea copiilor. De asemenea, guvernul italian nu poate să decidă în mod independent în privinţa politicii europene care stipulează dreptul de stabilire şi liberă circulaţie", a afirmat Perego, potrivit "Corriere della Sera".

"Acţiunea desfăşurată împotriva ţiganilor nu este o acţiune de politică migratorie - să nu uităm că, în Italia, 80% din romi sunt italieni - ci este o politică discriminatorie pe bază de naţionalitate, prin care este vizată o populaţie care nu a reuşit să se integreze prin intermediul canalelor sociale", a adăugat directorul CEI.

Pe de altă parte, ministrul de Interne, Roberto Maroni, a declarat că preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, "copiază Italia", făcând referire la măsurile dure luate de primarul Romei, Walter Veltroni, în 2007, faţă de imigranţi romi de naţionalitate română.

Citeşte pe adevarul.it declaratiile ministrului italian de Interne, Roberto Maroni, care cere aplicarea măsurilor de expulzare tuturor cetăţenilor UE care nu îndeplinesc condiţiile de şedere pe teritoriul unui stat străin

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite