FOTO Un medic irakian care a lucrat cu torţionarii lui Hussein are permis de muncă în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic irakian care a lucrat pentru Agenţia de informaţii din Irak, în timpul lui Saddam Hussein, a obţinut drept de muncă în Marea Britanie, încă din 2004. Misiunea doctorului era să amelioreze rănile suferite de victime în urma torturii, pe care le lăsa apoi în mâinile torţionarilor irakieni.

Mohammed Kassim Al-Byati, în vârstă de 46 de ani, este un medic irakian cu permis de muncă în Regatul Unit, suspectat însă de crime de război săvârşite în timpul lui Saddam Hussein, relatează publicaţia britanică "Daily Mail".

El a lucrat pentru Agenţia de informaţii a Irakului, ale cărei metode preferate de obţinere de date erau scoaterea ochilor, găurirea mâinilor cu maşini de găurit electrice, suspendarea de tavan, şocuri electrice, viol şi alte forme de abuzuri sexuale, bătăi la tălpile picioarelor, execuţii simulate, stingerea ţigărilor pe corpul acuzatului şi băi cu acid.

Suspectat de crime de război, Mohammed Kassim Al-Byati (foto) a declarat că rolul lui în agenţie era să amelioreze rănile suferite de victime în urma torturii şi să le lase apoi în mâinile torţionarilor. "Ceea ce am făcut ţinea de datoria mea de doctor ... pe care o fac şi aici (în Marea Britanie) în fiecare minut", a declarat irakianul.

image

Al-Byati a atras atenţia că a lucrat pentru serviciile de informaţii irakiene timp de 15 luni şi pentru că "nu a avut de ales".

Irakianul a povestit presei britanice despre torturile aplicate de serviciile de informaţii, în timpul lui Hussein. Agenţia aveau o închisoare la Kadhimiya, locul în care a fost executat însuşi Saddam Hussein în 2006.

image

Al-Byati a relatat cazul a trei bărbaţi care au căzut victime gardienilor torţionari de la Kadhimiya. Ei au fost bătuţi crunt şi lăsaţi "una sau două zile" fără tratament. "Nu sângerau prea mult pentru că m-au chemat după o zi sau două. Arătau de parcă ar fi avut un accident grav", povesteşte el. "Erau doi bărbaţi cu tine şi deţinutul nici măcar nu putea să se uite la tine. Nu am putut face mai mult decât să bandajez, să fac o simplă sutură", a explicat el.

image

De teamă că ar putea fi ucis sau că familia lui ar fi avut de suferit, medicul irakian nu a alertat grupurile umanitare. El a continuat să lucreze până în 1995, după care a plecat în Iordania şi apoi în Libia. În 2000, Al-Byati s-a mutat în Marea Britanie pentru a-şi continua studiile şi apoi a lucrat în spitale ca rezident.

image

În ianuarie 2004, irakianul a primit permis de muncă şi a fost angajat la un spital din Wolverhampton până în februarie 2007, când a cerut azil. În declaraţia sa, el aprecizat că a lucrat pentru Agenţia de Informaţii irakiană. În martie 2007, când a fost intervievat, el a precizat că trata persoanele torturate şi că ştia că victemele erau din nou supuse torturii, dar a simţit că nu poate face nimic. O lună mai târziu, dosarul lui a fost deferit unei unităţi pentru crime de război, iar în 2008 el şi-a depus actele pentru permis de muncă, având o ofertă de la un spital.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite