Nouă ţări intrate în UE în 2004 vor desfiinţa controalele de frontieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul informatic SISone4all, creat în Portugalia, permite extinderea bazei de date a Spaţiului Schengen, începând cu 1 ianuarie 2008 Nouă dintre cele 10 state care au aderat la

Sistemul informatic SISone4all, creat în Portugalia, permite extinderea bazei de date a Spaţiului Schengen, începând cu 1 ianuarie 2008

Nouă dintre cele 10 state care au aderat la Uniunea Europeană în 2004 îşi vor putea deschide frontierele, începând cu 1 ianuarie 2008, potrivit acordului Schengen. Aceasta datorită unui soft nou, lansat recent de oficialii portughezi, în condiţiile în care extinderea Sistemului Informatic Schengen (SIS) este în întârziere.

Aplicaţia, intitulată "SISone4all", a fost dezvoltată de autorităţile vamale portugheze împreună cu firma portugheză "Critical Software" şi a fost aprobată de Uniunea Europeană ca soluţie temporară. Câte un astfel de program le-a fost înmânat oficialilor din Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Cehia şi Slovacia, în cadrul unei ceremonii organizate la Lisabona. Softul va permite eliminarea controalelor la frontierele terestre şi maritime, începând cu 1 ianuarie 2008, şi a celor la frontierele aeriene, din martie 2008. Cele nouă ţări se pot alătura în acest fel bazei de date comune care permite posturilor de frontieră, poliţiei şi agenţilor consulari din ţările Schengen să acceseze date despre persoane, obiecte sau vehiculele căutate. Iniţial, cele 10 ţări care au aderat la UE în 2004 urmau să se alăture sistemului de baze de date SIS II, a cărui punere la punct este însă în întârziere. Între timp, a fost aprobată propunerea Portugaliei de a extinde baza de date SIS I, pentru a include cele nouă ţări, Cipru fiind singura dintre ţările intrate în UE acum trei ani care nu a primit un astfel de instrument informatic.

România rămâne deocamdată în afara zonei de liberă circulaţie

Acordul Schengen, semnat în 1985 între ţările europene, permite desfiinţarea controalelor la graniţe. În prezent, ţările semnatare sunt în număr de 30, adică toate membrele UE, inclusiv România şi Bulgaria, plus Islanda, Norvegia şi Elveţia. Totuşi, din motive tehnice, controalele la frontieră au fost desfiinţate până acum numai între cele 15 ţări ale UE. Ministrul de justiţie al Ungariei, József Petretei, a precizat că ţara sa va introduce vize pentru cetăţenii sârbi şi ucraineni aflaţi în afara blocului european, dar nu şi pentru români. Negocierile privind vizele sunt în curs între Ungaria şi Croaţia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite