Moldova: poliţia distruge afişe, intimidează candidaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldova: poliţia distruge afişe, intimidează candidaţi
Moldova: poliţia distruge afişe, intimidează candidaţi

Cu trei zile înaintea alegerilor anticipate din Moldova, partidele de opoziţie denunţă "o amplificare fără precedent a utilizării forţelor de ordine în scopuri electorale de către puterea comunistă". Citiţi aici cum s-a ajuns la alegeri anticipate în Republica Moldova.

Citiţi şi:


UPDATE 13:06 Opoziţia unită de la Chişinău (partidele de opoziţie) a spus despre că apelurile pe Internet " care se prezintă că ar fi din partea opoziţiei, prin care toţi cetăţenii sunt invitaţi să participe la acţiuni de protest după alegeri, sunt acţiuni provocatoare ale comuniştilor" şi a cerut simpatizanţilor să nu se lase provocaţi.

Potrivit mărturiilor alegătorilor din teritoriu , poliţia distruge afişajul electoral al concurenţilor din poziţie, intimidează candidaţii şi agitatorii necomunişti şi face presiuni deschise asupra cetăţenilor, impunându-i să voteze Partidul Comunist condus de preşedintele Vladimir Voronin.

În ultimul timp s-au înteţit şi cazurile în care exponenţi ai procuraturii, ai poliţiei, ai organelor de control acuză fără temei candidaţii în Parlament din partea opoziţiei de implicări în afaceri ilegale sau de relaţii cu lumea interlopă", susţine Alianţa Moldova Noastră, potrivit Jurnal de Chişinău.

"Aceste scenarii sunt fabricate din timp sub coordonarea staff-ului electoral al PCRM şi aplicate înainte de ziua votării, special pentru a limita posibilitatea celor vizaţi de insinuări să-şi apere dreptul la imagine publică corectă”, mai scrie jurnal.md.

Mesaje de campanie (vezi mai jos VIDEO): "Să ne apărăm Patria" (PCRM) "Să ne salvăm Patria de comunişti" (Alianţa Moldova Noastră - AMN) "Războiul politic trebuie oprit" (Partidul Democrat - PDM)


Ce au mai reclamnat partidele de opoziţie în campania electorală:

  • utilizarea resurselor administrative de către Partidul Comuniştilor
  • favorizarea PCRM de către un şir de posturi radio şi TV, inclusiv cele publice
  • utilizarea de către primele persoane în stat a bunurilor şi instituţiilor publice în scopuri electorale. Presa a scris că preşedintele Vladimir Voronin, care este şi liderul PCRM, a mers la unele întâlniri electorale şi de partid cu elicopterul, iar maşinile guvernului au fost antrenate masiv în campania comuniştilor, dar le-au fost schimbate numerele pentru a nu fi recunoscute. Când a fost întrebat despre călătoriile cu elicopterul, Voronin le-a cerut jurnaliştilor să nu uite că el este şeful statului.
  • în multe localităţi, panourile electorale au fost distruse cu regularitate, fără ca poliţia să intervină, iar, mai mult, au fost semnalate cazuri în care poliţia ar fi participat la asemenea acţiuni, lucru care însă a fost respins de Ministerul Afacerilor Interne



"Dacă repetarea violenţelor pare probabilă, riscul unei continuări a blocajului este cu atât mai real cu cât ţara s-a divizat între tinerii din mediul urban, ostili puterii, şi o populaţie în vârstă şi loială comuniştilor în campanie" - comentariu AFP.


Cum a decurs campania:

  • Majoritatea partidelor de opoziţie au folosit în spoturile lor electorale imagini de la manifestaţiile violente de la 6-7 aprilie din Chişinău, atunci când zeci de mii de oameni au devastat preşedinţia şi Parlamentul în semn de protest faţă de victoria comuniştilor în alegerile parlamentare.
  • Discuţiile de campanie s-au axat pe protestele post-electorale şi acuzaţiile privind fraudarea alegerilor trecute, mai mult decât asupra platformelor şi soluţiilor propuse de partide
  • PDM l-a atras de partea lor pe fostul preşedinte al Parlamentului, Marian Lupu, chiar în ajunul campaniei, de la PCRM.
  • Cele trei partide de opoziţie parlamentară - Partidul Liberal (PL), PLDM şi AMN au constituit un Consiliu Politic pentru Dialog şi Cooperare, care are drept scop coordonarea acţiunilor şi crearea unui front comun anticomunist. Cele trei formaţiuni chiar au şi coordonat unele acţiuni în campanie, au organizat şi unele evenimente în comun şi au anunţat că sunt gata să creeze o coaliţie de guvernare imediat după alegeri.
Ce spun sondajele 2,5 milioane de alegători moldoveni au de ales între opt partide; în afară de Partidul Comuniştilor (PCRM), patru partide de opoziţie au şanse să intre în Parlament. Potrivit celui mai recent sondaj, efectuat de Asociaţia Demografilor şi Sociologilor, PCRM ar obţine 38,5% din voturi, Partidul Liberal - 17,7%, Partidul Liberal Democrat - 12,8%, Partidul Democrat PDM - 12,6%, Alianţa Moldova Noastră - 9,2% şi, pentru prima dată, în sondajele publicate în această campanie electorală, PSD a fost cotat cu şanse de a trece pragul electoral - cu 6,2%.


Cine sunt candidaţii?

Partidele au evitat să vorbească despre candidatul lor pentru funcţia de preşedinte. PL, PLDM şi AMN au declarat într-o conferinţă de presă că optează pentru o personalitate apolitică, a cărei candidatură să reprezinte rezultatul unui larg compromis.

Comuniştii au evitat şi ei acest subiect, dar ar putea-o propune din nou pe Zinaida Greceanîi, actualul premier, care, la o conferinţă de presă, a răspuns că va proceda aşa cum va cere societatea, în cazul în care va fi propusă la această funcţie.

Voronin face apel la război civil

Într-un apel publicat vineri pe prima pagină a oficiosului "Moldova Suverană", preşedintele moldovean în exerciţiu, Vladimir Voronin, a îndemnat populaţia să-şi apere patria şi a cheamat la unire în jurul Partidul Comuniştilor "în numele Moldovei, în numele înfloririi şi dezvoltării ei independente".

Liderul comuniştilor moldoveni a acuzat opoziţia de "o provocare de anvergură" la 7 aprilie spunând că "puterea a dat dovadă de sânge rece şi nu a permis ca această provocare să degenereze într-un măcel sângeros cu inevitabile victime umane".

În această campanie electorală Voronin a lansat acuzaţii dese la adresa partidelor de opoziţie liberale şi a "stăpânilor lor" sau a "şovinilor României Mari" de la Bucureşti, încercând să sperie populaţia că aceştia pot provoca un război civil în Moldova, precum cel din Kosovo.



Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite