Bulgaria ar putea găzdui deţinuţi de la Guantanamo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Excutivului de la Sofia, Boiko Borisov, a declarat că va cere mandat Paralmentului pentru a adopta orice plan ce presupune acceptarea de prizonieri suspectaţi de terorism de la Guantanamo Bay.

"Există o solidaritate europeană şi a NATO. Exact ca şi ei, căutăm sprijin pentru orice de la partenerii noştri euroatlantici, iar preşedintele Obama caută acum acest sprijin de la noi toţi", a explicat premierul bulgar.

"Opinia mea personală este că ar trebui să acceptăm o persoană" de la Guantanamo, a adăugat el, citat de Sofia News Agency.

SUA cere Bulgariei să accepte trei deţinuţi de la Guantanamo

Site-ul Mediapool.bg, anunţă că SUA l-au cerut autorităţilor de la Sofia să primească trei deţinuţi de la Guantanamo. Potrivit site-ului, o cerere similară a Statelor Unite a fost respinsă de precedentul guvern bulgar, condus de socialistul Serghei Stanişev.

Actualul Parlament bulgar este dominat de partidul GERB, al premierului Borisov.

Luna aceasta doi deţinuţi de la Guantanamo au fost trimişi în Franţa şi Ungaria.

Închiderea Guantanamo, îngreunată de obstacole de natură politică şi diplomatică

Democratul Barack Obama promitea, în camania electorală, că va închide centrul de detenţie de la Guantanamo  - teatrul a numeroase abuzuri în perioada administraţiei Bush - în decurs de un an de la preluarea mandatulu. Termenul nu va fi, însă, respectat, din cauza unor probleme diplomatice şi politice.

Mai mult de 200 de deţinuţi se mai află la Guantanamo, iar 90 dintre ei au primit permisiunea de a fi transferaţi, însă administraţia Obama, limitată de Congres în a-i muta pe teritoriul Statelor Unite, se luptă să convingă alte ţări să îi preia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite