Gripa A H1N1 rezistentă la Tamiflu se transmite de la om la om?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile medicale din Marea Britanie cercetează cazuri de transmitere de la om la om a a unei tulpini a virusului A/H1N1 rezistente la tratamentul cu antiviralul Tamiflu, relatează AFP.

Potrivit autorităţilor britanice cinci pacienţi din Ţara Galilor sunt purtătorii unui nou virus A/H1N1 rezistent la antiviralul produs de grupul farmaceutic elveţian Roche.

Din cei cinci, a căror stare de sănătate este gravă, trei ar fi putut fi contaminaţi chiar în spital, a anunţat serviciul de sănătate publică din Ţara Galilor (NPHS), în timp ce Agenţia pentru protecţie sanitară HPA a precizat că a declanşat o anchetă pentru a stabili dacă cei trei pacienţi au fost infectaţi cu o tulpină a virusului rezistentă la Tamiflu.

Dacă această ipoteză se va confirma, avem de-a face cu primele cazuri în care tulpina de virus rezistentă la Tamiflu s-a transmis de la om la om, afirmă BBC.

"Până în prezent, printre pacienţii unui spital din Ţara Galilor au fost confirmate nouă cazuri de gripă cu virusul A/H1N1. Cinci dintre ei suferă de o formă rezistentă la oseltamivir, un altul răspunde la trtament, iar situaţia celorlalţi trei nu a fost clarificată încă", a adăugat HPA.

HPA a apreciat că riscul pentru populaţie este redus, în condiţiile în care până în prezent "nu există nici o dovadă că virusul rezistent la oseltamivir este mai virulent decât alţi viruşi gripali". Autorităţile britanice au adăugat că virusul este în continuare sensibil la medicamentul Relenza, utilizat ca tratament alternativ, iar pacienţii au reacţionat pozitiv la acest tratament.

"Apariţia virusului A rezistent la Tamiflu nu este o surpriză în cazul pacienţilor care suferă de probleme grave de sănătate conexe şi au un sistem imunitar deficient", a declarat medicul Roland Salmon, directorul Centrului de supraveghere a bolilor transmisibile.

Săptămânal, în Marea Britanie apar circa 50.000 de noi cazuri de gripă porcină. De la apariţia pandemiei, pe teritoriul britanic au murit circa 100 de persoane.

Gripa A (H1N1) a provocat moartea a circa 6.750 de persoane în întreaga lume, 500 de decese fiind înregistrate în decurs de o săptămână, conform ultimului bilanţ de ieri al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite