Greva generală din 29 septembrie, în "pericol"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 9% dintre spanioli mai sunt convinşi că vor participa la protestele anunţate de toate marile sindicate spaniole, proteste care ar trebui să scoată Spania în stradă pe 29 septembrie, împotriva reformei pieţei muncii.

O veste bună şi una proastă pentru Guvernul spaniol. Vestea proastă este că PSOE ar putea plăti electoral pentru tăierile de salarii şi de bugete şi pentru criza economică, iar vestea bună este că greva generală din 29 septembrie s-a "dezumflat", scrie El Pais.

Vara nu le-a picat prea bine sindicatelor, pentru că a potolit şi dezumflat disconfortul cetăţenilor şi apetitul pentru proteste în ceea ce ar fi trebuit să fie o participare masivă la greva din 29 septembrie, anunţată de principalele sindicate spaniole. Cu trei săptămâni înainte de grevă, doar 9% dintre spanioli mai sunt siguri că vor participa la greva generală, arată un sondaj Metroscopia, comandat de El Pais.

Pesimism general în rândul spaniolilor

Chestionarul arată că, la sfârşitul verii, se menţine în rândul spaniolilor un pesimism general în ceea ce priveşte situaţia economică şi politică şi în ceea ce priveşte perspectivele de îmbunătăţire a acestora. Cetăţenii nu cred în redresarea economiei, sunt critici cu situaţia politică şi, mai ales, nu mai au încredere în liderii politici. Spaniolii nu văd nici un om politic capabil să scoată Spania din situaţia actuală. Aceştia sunt critici cu Guvernul, dar şi cu opoziţia. Cu toate acestea, când a venit vorba de intenţiile de vot, Mariano Rajoy, liderul PP, este în continuare favorit în faţa actualului preşedinte al Guvernului, Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Primul obstacol pentru Guvern este protestul general convocat pentru 29 septembrie. Totuşi, timpul a jucat în favoarea lui Zapatero şi a îngheţat disconfortul cetăţenilor. Între timp, reforma pieţei muncii, motivul convocării grevei generale, este în vigoare sub formă de decret de două luni, urmând a intra în vigoare şi legea aferentă acesteia, cu mult înainte de greva generală.

Succesul protestului general nici măcar nu are garantată participarea, dat fiind că acum abia 9% mai sunt siguri că vor participa la grevă, faţă de cei 15% dintre spanioli care acum două luni îşi anunţau participarea. Procentajul celor care spun că "probabil vor fi prezenţi" este de 13%.

Citeşte pe adevarul.es care este situaţia partidelor politice spaniole în sondaje şi află procentul cetăţenilor spanioli care nu vor participa la greva generală din 29 septembrie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite