O nouă grevă în Grecia, marţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi proteste populare se pregătesc în Grecia, în timp ce liderii politici de la Atena încearcă să ajungă la un acord privind un nou val de reforme dureroase, ce includ tăieri de salarii în sectorul privat, de care e nevoie pentru ca ţara să nu intre în imposibilitate de plată luna viitoare.

Sindicatele ce reprezintă atât sectorul public cât şi industria privată au progranat o grevă la nivel naţional pentru marţi, în timp ce coaliţia partidelor care îl susţin pe premierul interimar, Lucas Papademos, se confruntă cu o alegere dificilă: fie taie vaniturile, fie pierd şansa unui al doilea împrumut internaţional. În lipsa acestui împrumut, de 130 de miliarde de euro, Grcia ar intra în imposibilitate de plată la mijlocul lunii martie.

Opozanţii tăierilor se tem că acest lucru va eroda dramatic nivelul de trai şi va afunda Grecia şi mai mult în recesiune.

Condiţiile împrumutului prevăd şi tăierea salariilor în sectorul public. Creditorii internaţionali au cerut reduceri de posturi în poliţie şi armată şi există propuneri de concediere a unor profesori care lucrează cu contracte temporare, pentru a atinge cifra de 150.000 de funcţionari publici care trebuie daţi afară până în 2015.

UE şi FMI au cerut Greciei să taie salariul minim pe economie şi să elimine cele două bonusuri pe care le primesc angajaţii printr-un pact naţional. Luni dimineaţa, un oficial al guvernului grec a spus că finanţatorii cer reducerea cu 20% a salariului minim şi alte măsuri de renunţare la regulile stricte privind contractele de muncă la nivel de ramură economică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite