FOTO/VIDEO Cel puţin şapte răniţi în urma ciocnirilor dintre protestatari şi poliţişti la Atena

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste în faţa Parlamentului din Atena
Proteste în faţa Parlamentului din Atena

În timp ce Parlamentul Greciei se reuneşte astăzi pentru a dezbate noi măsuri de austeritate, angajaţii din transportul aerian, rutier, naval şi feroviar pe întreg teritoriul Greciei sunt în grevă generală.

Cel puţin şapte persoane au fost rănite la Atena în urna confruntărilor dintre protestatari şi poliţilşti în apropierea Parlamentului elen, potrivit unei surse din cadrul poliţiei. Printre răniţi figurează un poliţist.

Pentru dispersarea unui grup de 100-200 de persoane, care aruncau cu cocteiluri Molotov şi pietre  împotriva cordonului de poliţie din faţa Legislativului, oamenii legii au folosit gaze lacrimogene.

În interiorul Parlamentului, examinarea proiectului de lege bugetar plurianual, care impune noi măsuri de austeritate controversate, trebuie să înceapă în comisie în cursul după-amiezii, informează Mediafax.



Premierul Georgios Papandreou încearcă să obţină adoptarea unor noi politici economice, pentru a îndeplini condiţiile impuse de UE şi FMI în acordarea împrumutului extern.

Sindicaliştii din mediul privat şi funcţionarii publici urmerază să se întâlnească în Piaţa Syntagma din Atena, pe treptele Parlamentului.

Sindicatele din administraţie, comerţ şi transporturi au lansat un apel la o grevă de 24 de ore, precum şi la manifestaţii la Atena şi în alte mari oraşe din ţară, împotriva măsurilor de austeritate şi a privatizărilor, relatează AFP.

image
Proteste în faţa Parlamentului din Atena

Apelul la grevă generală este al treilea de la începutul anului lansat de principalele sindicate din ţară, GSEE (privat) şi Adedy (public), pentru a denunţa noul plan de austeritate şi privatizări care trebuie votat până la sfârşitul lui iunie pentru reducerea datoriei şi deficitului ţării.

Protestele au loc în timp ce creditorii ţării, Uniunea Europeană şi Fondul Monetal Internaţional, dezbat eventualitatea unui al doilea ajutor financiar pentru Grecia şi au avut dificultăţi în a se înţelege în privinţa modalităţilor de deblocare.

image

Miercuri, transportul maritim va fi puternic perturbat. Astfel, niciun vapor nu va pleca spre insulele greceşti din Marea Egee (est) sau Marea Ionica (vest) din cauza unei greve convocate de sindicatele marinarilor.

Transportul feroviar nu va funcţiona, iar şcolile şi ministerele vor fi, majoritatea, închise. Niciun buletin de ştiri nu va fi transmis, iar transportul urban se va opri timp de trei ore la începutul şi la sfârşitul zilei.

image

VIDEO

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite