Gordon Brown: Nu legalizaţi sinuciderea asistată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce procurorii se pregătesc să introducă informaţii îndrumătoare privind acordarea de ajutor persoanelor care doresc să-şi pună capăt vieţii, premierul britanic Gordon Brown avertizează împotriva legalizării sinuciderii asistate.

Prim ministrul susţine că schimbarea acestei legi, în favoarea sinuciderii asistate, va pune presiune asupra persoanelor cu boli în fază terminală. "Crearea unui cadru juridic legal pentru această practică, indiferent de măsurile de siguranţă, va pune o presiune de neacceptat asupra bolnavilor şi bătrânilor. Să ne fie clar: moartea, ca o opţiune şi un drept, va schimba fundamental modul în care o percepem.

Riscul presiunii asupra celor vulnerabili, care ajung să creadă că existenţa lor este o povară pentru cei din jur, nu ar putea fi niciodată exclus în totalitate", susţine Brown.

În ultimii ani, au mai existat două încercări de legalizare a sinuciderii, fără succes, însă.

Gordon Brown a avertizat şi asupra impactului pe care l-ar avea asupra medicilor, libertatea de a pune capăt pacienţilor bolnavi.

Normele de îndrumare pe care procurorul general Keir Starmer vrea să le introducă, se referă la circumstanţele în care o persoană ar putea fi acuzată dacă ajută pe altcineva să-şi pună capăt vieţii.

Avocaţii au arătat că nu există precedent pentru procurori să stabilească cu atâtea detalii modalităţile în care o persoană poate omorî pe cineva, fără a fi apoi acuzată.

Decât să se modifice normele privind sinuciderea asistată, Brown spune că mai indicat ar fi să se discute cu persoanele care se tem de o moarte lentă şi dureroasă sau se tem că vor deveni o povară pentru familie. "Cred că datoria Guvernului este de a micşora teama de moarte grea", a explicat Brown.

Un sondaj realizat de Daily Telegraph luna trecută, indică faptul că patru din cinci persoane consideră că rudelor ar trebui să li se permită să-i ajute pe bolnavii în fază terminală, să pună capăt suferinţei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite