Gordon Brown îşi cere scuze pentru un "episod ruşinos" din istoria Marii Britanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim ministrul britanic Gordon Brown şi-a cerut scuze în numele guvernului pentru un program controversat de migraţie a copiilor, în urma căruia mii de copii britanici săraci au fost separaţi de familiile lor şi trimişi în Australia şi în alte ţări din Commonwealth.

Aşa numiţii"Australieni abandonaţi", erau copii britanici proveniţi din familii sărace sau care au crescut în centre de îngrijire, şi care au fost trimişi în Australia, cu promisiunea unui trai mai bun.

Mulţi dintre aceştia însă, au sfârşit prin a ajunge în centre de orfelinate, unde au îndurat condiţii grele, fiind agresaţi fizic şi forţaţi să munceasă la ferme, potrivit CNN. Multora dintre ei li s-a spus că sunt orfani şi au fost separaţi de fraţi sau surori, fiind trimişi în locuri diferite.

Referindu-se la acest program, pe care l-a numit un "episod ruşinos din istorie", Gordon Brown a recunoscut că acestor copii li s-a furat copilăria şi că va merge să-i întâlnească, pentru a le cere scuze personal.

"Ne cerem scuze că s-a permis să fie trimişi din ţară într-un moment în care erau foarte vulnerabili. Ne cerem scuze că în loc să aibă grijă de ei, ţara le-a întors spatele. Şi ne cerem scuze că ne-a luat atâta timp să facem acest gest", a spus Brown.

De asemenea, el a anunţat înfiinţarea unui fond de aproximativ 9 milioane de dolari pentru a fi folosit de către copiii respectivi să-şi regăsească familiile.

În perioada dintre sfârşitul celui De-al Doilea Război Mondial şi 1967, aproximativ 7.000 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani au fost trimişi în Australia. De asemenea, încă 1.200 de copii au ajuns în Noua Zeelandă, Canada şi Zimbabwe.

Michael Hennessy, trimis în 1947 în Australia la vârsta de 11 ani, a povestit că a trăit într-o "teroare continuă", din cauza violenţei la care era supus în orfelinatul în care a crescut. I-au trebuit 62 de ani să dea de urma mamei sale, pentru că a trăit cu impresia că este un orfan.

"Felicit iniţiativa guvernului britanic pentru această iniţiativă. Avem sânge englezesc şi vrem să se facă dreptate şi să fim recunoscuţi de ţara noastră. Vrem ca oamenii să ştie şi să-şi amintească ce s-a întâmplat, pentru a învăţa din trecut", a spus Michael Hennessy.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite