Germania: Colaborarea cu STASI a dus la demisii ale parlamentarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedinta Parlamentului din Brandeburg, regiunea din jurul Berlinului, şi un alt oficial regional au demisionat, luni, ca urmare a dezvăluirilor privind colaborarea lor în trecut cu STASI, poliţia secretă a fostei RDG, transmite AFP.

Vicepreşedinta Landtag, Gerlinde Stobrawa, în vârstă de 60 de ani, şi deputata regională Renate Adolph, ambele membre ale partidului de stânga radical Die Linke, au omis să menţioneze în biografie trecutul lor de informatoare ale STASI, cu toate că erau obligate să facă acest lucru.

De la alegerile desfăşurate la sfârşitul lui septembrie în acest land (stat regional), Die Linke (Stânga) guvernează împreună cu social-democraţii (SPD), iar în Germania polemica se amplifică în privinţa faptului că unii dintre aleşii Die Linke au furnizat informaţii pentru STASI în timpul regimului comunist din RDG.

Gerlinde Stobrawa, demascată ca fiind informatoarea "IM Marisa", şi-ar fi spionat colegii începând din 1987, potrivit presei germane. Stobrawa a negat aceste informaţii.

Ea a demisionat pentru a nu compromite funcţia pe care o deţinea, a declarat purtătoarea de cuvânt a grupului parlamentar Die Linke.

În ceea ce o priveşte pe Renate Adolph, ea a explicat luni că a lucrat în timpul RDG pentru serviciile de spionaj est-germane şi că nu a avut tăria să spună acest lucru partidului din care face parte. Ea a demisionat pentru a nu aduce prejudicii formaţiunii şi coaliţiei cu SPD, a adăugat ea.

Un alt ales "demascat", Gerd-Ruediger Hoffmann, alias "IM Schwalbe" (rândunica) a refuzat să demisioneze.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite