Presa germană avertizează: Expulzările ţiganilor riscă să inspire şi alte state europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsurile de expulzare aplicate de statul francez persoanelor de etnie romă, în special celor cu cetăţenie română şi bulgară, riscă să inspire şi alte ţări de pe Bătrânul Continent dacă opinia publică europeană nu va condamna ferm politica Franţei privind imigranţii, avertizează presa germană.

În ediţia online a publicaţiei "Der Spiegel", presa germană atrage atenţia asupra gradului mic de participare la protestele desfăşurate sâmbătă în Franţa, împotriva acţiunilor de expulzare întreprinse de guvernul francez.

Citeşte şi:
Românii din Spania despre expulzările ţiganilor: Este puţin probabil ca ţiganii alungaţi din Franţa să vină în Spania

Italienii sunt cu ochii pe ţiganii expulzaţi din Franţa

Totodată, Suddeutsche Zeitung notează faptul că "ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, este mulţumit. Doar zeci de mii de persoane au participat la protestele împotriva expulzării romilor. Nu sunt foarte mulţi comparativ cu dezbaterile care au dominat Franţa în ultimele săptămâni. Dar participarea modestă nu înseamnă că majoritatea cetăţenilor aprobă abordarea populistă a administraţiei Nicolas Sarkozy".

"Oficial, încă nu este infracţiune în Franţa să fii rom din România sau Bulgaria. Însă, în practică, Guvernul francez nu mai tratează aceşti indivizi drept cetăţeni europeni care să beneficieze de drepturi fundamentale. Sunt trataţi ca duşmani, ca membri ai unui grup etnic care, susţine Guvernul, declanşează prejudecăţi în societate şi au creat probleme Guvernului", trage un semnal de alarmă Die Tageszeitung, citat de Mediafax.

Aceeaşi publicaţie germană susţine că "romii sunt o ţintă uşoară pentru o politică aflată în căutarea unor aplauze ieftine. (...) Romii sunt exemplul unei politici pe care Nicolas Sarkozy o luase în considerare încă de când era ministru de Interne, o politică referitoare la imigraţia selectivă".

38% din români se tem de întoarcerea romilor din UE

"Romii sunt cetăţeni europeni, în tot spaţiul Uniunii Europene. Acest lucru înseamnă că romii din interiorul UE se pot deplasa liber în orice stat membru UE. În plus, integrarea romilor, oricât de grea ar părea, este o sarcină a tuturor statelor membre", subliniază Der Tagesspiegel.

Critici la adresa politicii privind imigranţii a preşedintelui Franţei şi a guvernului au fost lansate şi de voci importante ale presei internaţionale. BBC News a acuzat că Nicolas Sarkozy încearcă, de fapt, să câştige simpatia populaţiei concomitant cu viitoarele voturi ale acesteia, la alegerile care sunt programate anul viitor. Totodată, o parte din clasa politică îl acuză pe Nicolas Sarkozy că se foloseşte de problema romilor pentru a distrage atenţia de la chestiuni grave precum corupţia din Franţa.

De efectele politice ale politicii de expulzare discută şi publicaţia Financial Times: "Într-o încercare de a câştiga votanţi pentru următoarele alegeri prezidenţiale, Sarkozy s-a folosit de scandaluri de la Grenoble pentru a îndrepta lupta împotriva criminalităţii către comunităţile de imigranţi".

De asemenea, şi presa italiană a acordat o atenţie deosebită măsurii preşedintelui Sarkozy de a expulza ţiganii care nu pot demonstra că au un venit legal pe teritoriul Franţei. Cea mai mare temere este că aceştia vor veni în Italia. Trei dintre principalele publicaţii italiene au prezentat pe prima pagină a ediţiilor online problema romilor expulzaţi din Franţa, prin schimbul de replici dintre reprezentanţii clerului italian şi ministrul de Interne Roberto Maroni. Atât "La Stampa", "Corriere della Sera", cât şi "Il Messaggero" au adus în discuţie declaraţiile oficialilor Bisericii Catolice şi cele ale membrilor Guvernului italian, pe tema măsurile de expulzare a ţiganilor români de pe teritoriul Franţei. Citeşte mai multe AICI

Încep expulzările şi din Spania?

Expulzările massive din Franţa a determinat şi presa spaniolă să fie mai atentă la cazurile de evacuări ale romilor desfăşurate pe teritoriul Spaniei. Celebra tabără de ţigani de la marginea Madridului, "El Gallinero" ("Coteţul") a devenit din nou subiectul zilei în presa iberică. Cotidianul ABC ţine să separe foarte precis situaţiile din Franţa şi Spania: "Ţinând cont de toate aceste aspecte, acţiunea poliţiei spaniole, care a început acum cinci luni, nu are nimic de-a face cu cele ce se întâmplă în Franţa, unde Guvernul lui Sarkozy deportează mii de ţigani români şi bulgari care trăiesc în taberele ilegale. Cazul madrilen este diferit. Aici, se urmăresc doar infractorii". Citeşte mai multe AICI

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite