Angela Merkel: Protecţionismul, cea mai mare ameninţare pentru redresarea economiei mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare ameninţare la adresa redresării economiei mondiale este protecţionismul, a avertizat marţi cancelarul german Angela Merkel, potrivit publicaţiei britanice "The Financial Times". Declaraţia a fost făcută cu două zile înainte de reuniunea liderilor economiilor mondiale de la Seul, din Coreea de Sud, în cadrul summitului G20.

"Cel mai mare pericol care ne ameninţă este protecţionismul şi nu luăm în continuare măsuri suficiente pentru a asigura un comerţ cu adevărat liber", a afirmat Angela Merkel, pentru "The Financial Times", citează AFP.

Cancelarul german se va întâlni, joi, cu liderii economiilor mondiale în capitala Coreei de Sud, Seul, în cadrul reuniunii G20. Angela Merkel a pledat pentru finalizarea negocierilor Rundei Doha, ce presupune măsuri de liberalizare a comerţului mondial.

"Există ceva ce putem face, nu costă mult şi nu va crea noi datorii. Asta este finalizarea Rundei Doha. Vorbim despre asta de ani întregi, dar există din nou o şansă ca în 2011 să finalizăm în sfârşit acordul", a atras atenţia Merkel. În ciuda faptului că oficialul german militează pentru liberalizarea comerţului la nivel internaţion, Germania a fost criticată, în repetate rânduri, pentru excedentul comercial imens care riscă să dezechilibreze comerţul mondial.

Ce este Runda Doha?

Runda de Dezvoltare Doha, ale cărei reguli iniţiale au fost stabilite, în 2001, în capitala Qatarului (Doha-n.r.), are rolul de oferi ţărilor în curs de dezvoltare şanse reale pentru a-şi contura propriile strategii de creştere, iar ţărilor mai slab dezvoltate - acces deplin pe pieţele străine. Reducerea taxelor vamale este una dintră măsurile specifice avute în vedere prin Runda Doha, în ceea ce priveşte accesul pe pieţele internaţionale şi încercarea de a elimina barierele din calea comerţului mondial, potrivit portalului europa.eu.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite