Social-democraţia germană, în derivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Social-democraţia germană, în derivă
Social-democraţia germană, în derivă

SPD se pregăteşte pentru rolul de principal partid de opoziţie, dar nimeni nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatul dezastruos al alegerilor. Un rol important în deteriorarea imaginii SPD de apărător al politicilor sociale l-a avut şi răspunsul ineficace al partidului la realităţile apărute după unificare.

În timpul guvernării împreună cu Partidul Creştin-Democrat (UCD-UCS) din ultimii patru ani, Partidul Social-Democrat German (SPD) a trebuit să facă o serie de compromisuri în defavoarea ideologiei sale de stânga.

Observatorii scenei politice germane afirmă că acest lucru a fost speculat cu abilitate de către cancelarul Angela Merkel, care ar fi preluat unele dintre temele abandonate de social-democraţi, prezentându-le drept iniţiative creştin-democrate. Un exemplu în acest sens îl constituie polemica dură dintre cei doi foşti parteneri de coaliţie pe teme privind contracararea crizei economico-financiare.

Contrar doctrinei sale conservatoare, UCD-UCS a propus reducerea impozitelor, iar SPD s-a opus categoric, considerând măsura „populistă”, fără şanse reale de aplicare în practică. SPD s-a plasat pe poziţii mai puţin agreate de populaţia cu venituri mici, iar UCD-UCS a apărut ca un reprezentant mai bun al acesteia.

Un rol important în deteriorarea imagini SPD de apărător al politicilor privind protecţia socială l-a avut însă răspunsul ineficace al partidului la realităţile apărute după unificarea germană.

Deşi toate guvernele germane de după 1990 au făcut eforturi serioase pentru obţinerea unei unităţi reale, nu numai pe plan teritorial, ci şi politic, psihologic şi mai ales economic, există încă diferenţe în privinţa nivelului de trai.

Noua „Stângă“, o ameninţare

Statistici recente arată că venitul mediu în landurile foste socialiste este cu 15 la sută mai mic decât în landurile din fosta RFG, iar rata şomajului  este cu 30 la sută mai mare.

Această situaţie a condus la apariţia unui nou partid denumit chiar „Stânga” (Die Linke), format prin alianţa dintre PDS, succesorul defunctului partid comunist, condus de fostul nomenclaturist Gregor Gisy, şi disidenţii din jurul lui Oskar Lafontaine, demisionat din SPD. Este practic al doilea partid din Germania cu o ideologie manifest de stânga, ce subminează poziţia SPD, cu precădere în landurile din fosta Republică Democrată Germană.

Majoritatea comentatorilor susţine că, dacă SPD nu va reuşi să „înghită” „Stânga”,  atunci este vizat de pericolul de a-şi pierde în continuare adepţii şi simpatia populară.

În interiorul SPD nemulţumirea este în creştere, existând voci care cer demisia sau schimbarea din funcţie a celor doi principali lideri,  Franz Muntefering, preşedintele SPD, şi Frank Walter Steinmeier, fost vicecancelar şi ministru de Externe. Până în prezent, Muntefering şi Steinmeier  nu au lăsat impresia că vor să demisioneze.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite