VIDEO Dezastrul din Mediterana: “Ne furam unii altora vestele de salvare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supravieţuitorii de pe vaporul de lux care a eşuat în dreptul coastelor italiene, făcând cel puţin şase victime, spun că existau prea puţine veste de salvare pe vapor şi că pasagerii le furau unul de la altul pentru a supravieţui scufundării “Titanicului”.

Costa Concordia, principala navă a flotei Costa Grociere, transporta peste 4.200 de oameni când a lovit stâncile, vineri, chiar în momentul când mulţi dintre pasageri se pregăteau să ia cina.

Mai mulţi pasageri au spus că era extrem de multă confuzie la bord, iar oamenii nu ştiau ce să facă în momentul în care luminile s-au stins şi că prima dată li s-a spus că era numai o defecţiune electrică. Apoi nava s-a înclinat abrupt într-o parte şi s-a instalat panica.
Unii au comparat dezastrul cu cel de pe Titanic, care s-a scufundat în Atlantic cu circa 1.500 de oameni la bord în prima sa cursă, în aprilie 1912.

"Pe un coridor am spart o fereastră şi am luat de acolo veste de slavare", a spus una dintre pasagere, Antonietta Simboli, citată de presa italiană. "Dar, pentru că nu erau multe, le furam unii de la alţii", a continuat ea.

Momente de haos

Americanca Amanda Warrick a povestit pentru CNN cum a degenerat situaţia."Cele mai mare haos a fost când toată lumMai multe înregistrări video realizate de ea împingea, oamenii se îmbrânceau unii pe alţii, încercând să ajungă la o barcă de salvare", a spus ea. Turistul francez Olivier Carrasco a declarat că va da în judecată operatorul navei.

"A durat o oră şi jumătate până când a fost emisă a alarmă", a declarat el pentru publicaţia franceză "Sud-Ouest", adăugând că lumina de la vesta sa de salvare s-a defectat. Locuitorii insulei Goglio au spus că nava naviga foarte aproape de coastă şi a lovit un grup de stânci care erau bine cunoscute localnicilor.
Ministrul Apărării, Giampaola Di Paola, a spus că accidentul se datorează unei "erori umane grave care a avut consecinţe dramatice".

Duminică, anchetatorii au început să analizeze o "cutie neagră" recuperată de salvatori care înrregistra mişcările navei şi conversaţiile purtate de personalul vasului.

Potrivit presei italiene, cei doi comandanţi ai vasului ar putea fi acuzaţi de omor multiplu şi de abandonarea navei înainte de salvarea tuturor pasagerilor.
Salvatorii au mai descoperit luni dimineaţă cadavrul unui om în epava navei Costa Concordia, ceea ce ridică numărul morţilor la şase, potrivit agenţiei ANSA.

Circa 15 oameni, inclusiv italieni, americani şi francezi, sunt încă dispăruţi după răsturnarea navei.

 Mai multe înregistrări video realizate de pasageri arată cât de mare era panica în momentul în care nava s-a lovit de stânci.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite