Franţa cere o acţiune europeană împotriva delincvenţei romilor. “România este principala vizată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Infracţiunile comise de ţigani revin iar în atenţia oficialilor francezi, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, făcând apel, luni, la o acţiune europeană împotriva romilor care încalcă legea.

"Nu este vorba despre stigmatizarea unei comunităţi sau a unor state. Dar ne confruntăm cu o problemă reală şi a venit vremea să ne ocupăm de ea", a declarat Lellouche, care a trecut pe agenda miniştrilor europeni de Externe şi problema delincvenţei romilor.

"Există 11 milioane de romi în Europa şi nouă milioane au paşaport al UE, a afirmat secretarul de stat francez, subliniind că principala responsabilitate le revine ţărilor de origine ale acestor persoane. România este principala vizată", scrie "Le Monde".

Preocupat de creşterea alarmantă a actelor de delincvenţă comise de minori români, "peste 150% în Paris", Pierre Lellouche a făcut apel la o acţiune europeană comună, în condiţiile în care o conferinţă recentă din Spania nu a servit la nimic, în opinia sa.

Preşedinţia belgiană a UE, Italia şi Comisia Europeană s-ar fi declarat pregătite să reacţioneze la apelul oficialului francez.

Potrivit lui Lellouche, trebuie să înceteze utilizarea temei nediscriminării, în condiţiile în care se amplifică fluxurile de "oameni care nu încearcă să se integreze". El a evocat reţele de trafic de copii, de prostituţie şi de cerşetorie care se extind, în special în Franţa.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, evocase săptămâna trecută o nouă luptă împotriva insecurităţii axată pe "problemele puse de comportamentele unora dintre nomazi şi romi". El anunţase de asemenea expulzarea locuitorilor din "toate taberele aflate în situaţie ilegală".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite