VIDEO O franţuzoaică face greva foamei de 15 zile pentru a susţine cauza ţiganilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nancy-Bernadette Bernad, în vârstă de 54 de ani, este în greva foamei de 15 zile, în semn de protest faţă de demolarea taberelor şi expulzare romilor. Femeia din Saint-Etienne, localitate situată în sud-estul Franţei, a declarat că refuză să fie complice la "sistemul de stat rasist şi xenofob" al preşedintelui Nicolas Sarkozy.

Starea de sănătate a lui Nancy Bernad, fostă infirmieră rămasă fără loc de muncă, s-a degradat semnificativ din data de 13 septembrie, când a intrat în greva foamei. Potrivit publicaţiei “Le Progres”, femeia arată, în prezent, cu zece ani mai în vârstă, totuşi, nu renunţă la protestul ei împotriva “legilor segregaţioniste franceze faţă de comunitatea romilor”.

"Drepturile omului şi cetăţeanului sunt încălcate, iar aceste legi reprezintă condamnarea la moarte a comunităţii. Or, eu refuz să fiu complicea unui sistem de stat rasist şi xenofob", a declarat Nancy Bernad, potrivit “Le Progres”.

Fosta infirmieră a militat, în trecut, în diverse asociaţii, dar acuză că “se vorbeşte mult, fără să se facă nimic”, motiv pentru care a ales ca modalitate de protest, în cazul romilor, greva foamei. “Eu, cel puţin, fac ceva concret”, a afirmat Nancy, care speră să obţină “abrogarea acestor legi”.

Totodată, femeia a adăugat că, înainte de a intra în greva foamei, a trimis scrisori către şapte asociaţii umanitare pentru a le informa despe acţiune, dar numai una singură, "La Voix des Roms" a contactat-o. Nancy Bernad a precizat că i-a scris şi preşedintelul francez Nicolas Sarkozy, informându-l “că-şi pune viaţa în mâinile sale”, dar nu a primit niciun răspuns din partea şefului de stat.

“Sunt hotărâtă, voi merge până la capăt”, a declarat femeia, în pofida degradării stării de sănătate. Nancy a adăugat că nu a mâncat nimic timp de 15 zile şi că a băut numai "apă şi ceai", fără să iasă din casă şi deplasându-se între pat şi un scaun. “Dar încep să am ameţeli, iar cel mai mic efort devine penibil”, a precizat ea.

Vezi VIDEO pe adevarul.es

Protestul femeii de 54 de ani a ajuns la cunoştinţa publicului prin intermediului cotidianului francez “Le Post”, după intervenţia unei alte activiste pentru drepturile omului, Francoise Mignol, care a descoperit demersul pe Internet.

Acţiunea sa are la bază un sentiment bun, chiar dacă pare puţin radicală. Cum şi eu militez pentru această cauză, am contactat diverse publicaţii şi am creat un grup pe Facebook (care are deja peste 700 de membri înregistraţi) pentru a mobiliza cât mai multă lume posibil", a declarat Mignol.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite