Armata franceză şi-a folosit propriii soldaţi în teste nucleare pentru a verifica efectul radiaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata franceză şi-a folosit soldaţii pe post de cobai
Armata franceză şi-a folosit soldaţii pe post de cobai

Un document secret publicat de ziarul "Le Parisien" scoate la lumină testele nucleare efectuate de Franţa în deşertul Sahara, între anii 1960 - 1966. Potrivit documentului, armata franceză a provocat explozii nucleare în Algeria, pentru a testa impactul radiaţiilor asupra omului. Soldaţi francezi şi din Legiunea Străină au fost folosiţi pe post de cobai.

Influenţaţi de înfângerea suferită de Vietnam în bătălia de la Dien Bien Phu, în 1954 francezii îşi creează propriul program nuclear, primul test (din cele 17) fiind efectuat în 1960.

În acea zi, 300 de soldaţi au participat la experiment. Unora dintre ei li s-a ordonat să se apropie la o distanţă de 700 de metri, fără a purta altceva decât uniforma militară. Unul dintre soldaţii martori la eveniment a declarat ziarului "Le Parisien" că nu puteau face altceva decât să urmeze ordinele şi că oficialii ştiau de pericolul la care erau expuşi, dar nu i-au avertizat pe soldaţi.

Scopul acestor teste a fost de a "studia efectele fizice şi psihice create de armele atomice asupra omului, elemente necesare pentru a se pregăti de atacuri moderne".

Contactat de jurnalişti, ministrul francez al Apărării, Hervé Morin, a declarat că nivelul radiaţiilor la care au fost expuşi soldaţii a fost unul scăzut. Cu toate acestea, ziarul dezvăluie faptul că aceste "mici doze" le-au provocat soldaţilor boli incurabile. O treime dintre soldaţi s-au îmbolnăvit de cancer şi doar o parte dintre ei vor beneficia de despăgubiri, prevăzute de o lege semnată de curând. Această lege prevede că numai cei care nu au fumat vor avea dreptul la compensaţie.

Potrivit informaţiilor oficiale, 150.000 de soldaţi au participat la teste, iar zeci de mii de localnici au avut de suferit atât de pe urma radiaţiilor, cât şi din cauza mutării forţate.

Între timp, nivelul radiaţiilor din unele zone în care s-au efectuat experimentele este de 22 de ori mai mare decât nivelul normal. Potrivit Pravda, oficialii algerieni intenţionează să ceară Franţei să construiască spitale pentru a trata victimele. Cerinţa ar fi greu de ignorat, în condiţiile în care companiile de electricitate franceze sunt dependente de petrolul şi gazele Algeriei. În cazul unui refuz, depozitele ar putea fi transferate către concurenţă.

Acum, că secretul a fost deconspirat, Franţa ar putea fi pusă în situaţia de a plăti, atât pentru proprii soldaţi, cât şi pentru localnicii din zona de teste. În plus, eliberarea acestui raport ar putea crea probleme de natură diplomatică, în primul rând, între Algeria şi Polinezia Franceză, ţări între care există neînţelegeri cu privire la consecinţele testelor nucleare asupra mediului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite