FOTO Începe bătaia generală cu roşii în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tradiţie veche de 65 de ani, izvorâtă dintr-o altercaţie între participanţii la o paradă din 1945 a devenit unul din cele mai aşteptate şi apreciate festivaluri din lume: bătaia cu roşii din Buñol.

În 1945, doi tineri aflați în piața din Buñol au decis să-și facă "loc" în parada care defila prin oraş, cu prilejul sărbătorii zilelor orașului. Aruncându-se însă, din plin, în mijlocul paradei, au reușit să doboare la pământ unul dintre cei care defilau. A izbucnit o bătaie generală.

Ironia face ca, în apropiere, un magazin de Legume-Fructe să aibă expusă marfa în stradă. Mulţimea, furioasă pe cei doi care au "stricat" parada, a început să arunce cu roșii în aceștia. Imediat, gestul a prins, lăzile de roșii ale micuţului comerciant golindu-se în câteva minute, iar o bătaie generală cu roșii s-a declanșat.

De atunci, de 65 de ani, an de an, în fiecare ultimă zi de miercuri a lunii august, bătaia cu roșii pe străzile micuței localități de 9.000 de locuitori, de lângă Valencia, este locul de întâlnire a zeci de mii de turiști, spanioli și străini. Anul trecut, 45 de mii de persoane au luat parte la Tomatina, festivalul bătăilor cu roșii, din Buñol.

Sunt pregătite 100 de tone de roșii

În acest an, Primăria locală a pregătit 100 de tone de roșii, fiind așteptați 50.000 de persoane la festivalul care va dura de astăzi până mâine, când are loc de fapt bătaia cu roșii. Aceasta va începe la ora 11 dimineața, durând două ore, până la 13, iar startul și finalul aruncatului cu roșii unii într-alții se face lansând petarde. Festivalul a căpătat un așa mare succes în ultimii ani, încât a ajuns să fie copiat în Rusia, sau tot în Spania, în diverse sate, doar că în loc de roșii se folosesc struguri, portocale sau alte fructe.

Află care sunt regulile "Tomatinei" şi vezi GALERIE FOTO pe adevarul.es

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite