Femeile însărcinate, noii cărăuşi în traficul internaţional de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numeroase aeroporturi folosesc razele X pentru scanarea corporală a călătorilor Foto: AFP
Numeroase aeroporturi folosesc razele X pentru scanarea corporală a călătorilor Foto: AFP

Traficanţii de droguri sfidează sistemele de control din aeroporturi folosindu-se de femei insărcinate pe post de cărăuşi, deoarece acestea nu pot fi expuse scanărilor corporale cu raze X. Poliţia spaniolă a anunţat, duminică, destructurarea unei reţele de trafic de cocaină care recurgea în mod frecvent la femei gravide pentru a tranporta drogurile în diverse oraşe din lume.

"În pofida riscurilor serioase, traficanţii au recurs la femeile gravide, deoarece acestea nu sunt supuse la aeroporturi controalelor cu raze X", a explicat un reprezentant al poliţiei, citat de AFP.

Citeşte şi:
România, rută de tranzit în traficul de droguri din Europa, potrivit ONU

Aproape 260 kilograme de droguri confiscate în România, în primele şase luni ale anului

Trafic de Viagra între România, Italia și Spania

15 persoane au fost arestate, opt dintre ele, de naţionalitate columbiană, folosindu-se de femei însărcinate, pentru a transporta drogurile ambalate în prezervative şi introduse în corp, către Madrid şi Insulele Canare.

Trei dominicani, doi spanioli, un german şi un cetăţean din Paraguay au fost arestaţi alături de cei opt columbieni, informează News24. Şase femei se numără printre persoanele arestate, suspectate de transporturi de droguri. Poliţia a confiscat patru kilograme de cocaină pură, în cadrul acestei operaţiunii care a început în luna iulie.

Marocul, principală sursă de haşiş şi având legături strânse cu Spania şi fostele sale colonii în America Latină, este un producător important de cocaină.

Risc minim, dar cineva se va îmbolnăvi de cancer de la razele X

Traficul internaţional de stupefiante, precum şi alte ameninţări, au determinat multe state ale lumii să introducă scanere corporale cu radiaţii electromagnetice penetrante pentru a limita potenţialele pericole. Însă, tehnologia folosită a fost criticată de oamenii de ştiinţă care susţin că deşi "riscul este minim, statistic, cineva va face cancer de piele de la aceste raze", conform cercetătorilor de la Universitatea de medicină Johns Hopkins, din Statele Unite ale Americii, citaţi de CNN.

Specialiştii au atras atenţia că anumite categorii de oameni sunt mai expuse pericolului de îmbolnăvire după scanarea corporală din aeroporturi, printre ele numărându-se călătorii de peste 65 de ani, femeile însărcinate, dar şi feţii pe care îi poartă, pasagerii seropozitivi, precum şi bolnavii de cancer, informează AFP. Riscurile la care se expun femeile gravide au determinat autorităţile care asigură securitatea în mai multe aeroporturi ale lumii să permită trecerea lor fără scanarea cu raze X.

femeie insarcinata
Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite