Bulgaria: euroscrutin urmat de alegeri generale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca şi românii, bulgarii merg la urne la 7 iunie, dar peste o lună îşi aleg şi reprezentanţii în Parlamentul naţional de la Sofia. „Adevărul” vă prezintă situaţia privind alegerile pentru Legislativul de la Bruxelles din celelalte 26 de state chemate să voteze, ca şi România, în perioada 4-7 iunie.

Alegerile europarlamentare care vor avea loc în Bulgaria la 7 iunie au fost  umbrite de luptele şi controversele politice care premerg alegerile parlamentare programate pentru 5 iulie.

Unul dintre subiectele aprig dezbătute: posibilitatea ca alegerile europene şi cele parlamentare să aibă loc în aceeaşi zi. Suprapunerea celor două scrutine a fost propusă de mai multe formaţiuni politice, care au strâns în sprijinul ideii zeci de mii de semnături. În cele din urmă, s-a decis, din motive constituţionale, ca scrutinul pentru Parlamentul bulgar să se desfăşoare după europarlamentare.

Un alt motiv de dispută pe scena politică de la Sofia l-a constituit intenţia coaliţiei de guvernământ de a creşte pragul electoral pentru alianţe politice, de la patru la opt procente. Analiştii sunt de părere că euroscrutinul va exprima dorinţa bulgarilor de diminuare a fenomenului corupţiei.

Candidaţi cu dosare penale

Euroscrutinul de la 7 iunie vine în Bulgaria pe fondul dezvăluirilor din presa internaţională, care au scos la iveală că mai mulţi oameni de afaceri cu dosare penale şi-au depus candidatura la euroalegeri, căpătând astfel imunitate în faţa legii. După cum se explică într-o relatare a Radio France International (RFI), legea bulgară stabileşte că persoana care candidează la alegeri nu mai poate fi urmărită în justiţie până la sfârşitul campaniei electorale.

Această prevedere a fost întărită de un amendament adus recent legii electorale, potrivit căruia chiar şi candidaţii care nu sunt aleşi pot beneficia de amânarea proceselor cu câteva luni. Potrivit RFI, aceste prevederi au avut darul de a-i îngrijora pe oficialii de la Bruxelles.

Site-ul Euractiv.com care citează presa bulgară prezintă exemplul fostului politician, actual om de afaceri Alexander Tomov, urmărit pentru deturnarea a 18 milioane de euro şi pentru falsificare de documente. Un tribunal din Sofia a dispus întreruperea urmăririi lui Tomov după ce acesta şi-a depus candidatura pe lista formaţiunii sale, Partidul Social-Democraţiei Bulgare, atât pentru euroscrutin, cât şi pentru alegerile parlamentare de la 5 iulie.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite