Cei trei europeni ucişi de forţele boliviene în 2009, între care un român, aveau legături cu CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii bolivieni care investighează cazul uciderii a trei europeni, între care şi un român, de către forţele de poliţie din statul sud-american în primăvara lui 2009, susţin că au găsit dovezi care atestă o legătură directă între grupul ucis şi agenţia de informaţii americană CIA.

Săptămâna trecută, autorităţile boliviene au dat publicităţii un raport cu verificările e-mailurilor care, potrivit lor, confirmă discuţiile între ungurul Eduardo Rozsa Flores, acuzat că era liderul grupului ucis de forţele speciale boliviene în oraşul Santa Cruz, şi Istvan Belovai, un fost agent de informaţii ungar, care a fugit în SUA în 1990, iar apoi a lucrat pentru CIA, scrie The Irish Examiner în ediţia online.

Potrivit anchetatorilor bolivieni, corespondenţa prin e-mail găsită pe laptopul lui Flores include discuţii despre atacuri plănuite asupra infrastructurii, precum şi împotriva angajaţilor umanitari cubanezi şi venezuelani.

Flores a murit alături de cetăţeanul irlandez Michael Dwyer şi de Arpak Magyarosi, cu cetăţenie româno-ungară, pe 17 aprilie, 2009, când au fost împuşcaţi de forţele boliviene într-un hotel. În timp ce Belovai a murit în noiembrie 2009 în SUA.

Aceştia erau suspectaţi că ar fi complotat în vederea uciderii preşedintelui bolivian, Evo Morales. Aceste acuzaţii reprezintă cea mai recentă turnură într-un caz care a devenit extrem de politizat, pe când autorităţile din provincia de sud Santa Cruz contestă puternic descoperirile rezultate din ancheta guvernului central.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite