Ungaria: dosarele secrete din perioada comunistă înregistrate pe DVD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comitetul de experţi IT a transferat toate datele pe DVD-uri fără să se uite la conţinut
Comitetul de experţi IT a transferat toate datele pe DVD-uri fără să se uite la conţinut

Experţi informaticieni au reuşit să recupereze toate informaţiile dosarelor secrete din perioada comunistă înregistrându-le pe DVD şi predându-le autorităţii ungare de securitate naţională, a declarat un membru al comitetului ce supraveghează recuperarea acestor informaţii, într-o conferinţă luni la Budapesta, transmite agenţia MTI, recepţionată de Agerpres.

Cele 18 benzi conţin 40 de Megabyti de informaţie ce echivalează cu un număr de circa 10.000 de pagini obişnuite tipărite, a declarat Imre Barczi. El a adăugat că acest comitet de experţi IT a transferat toate datele pe DVD-uri fără să se uite la conţinut.

"Decizia predării lor viitoare, inclusiv dacă şi în ce formă vor fi făcute publice, revine Biroului de Securitate Naţională", a declarat Barczi.

Aceste înregistrări s-au aflat în mijlocul unei controverse şi guvernul ungar, acuzat că stagnează deliberat publicarea informaţiilor, a afirmat că va lua o decizie la jumătatea lunii februarie asupra declasificării lor. Benzile sunt protejate de un act asupra secretului de stat ce ar putea să ţină conţinutul lor sub cheie până în 2060.

La această conferinţă au luat cuvântul şi experţi din alte ţări postcomuniste. Stefano Bottoni din România, Laszlo Bukovszky din Republica Cehă, Tamasz Keszeli din Slovacia şi Krzysztof Persak din Polonia care au împărtăşit din experienţa lor asupra unor exemple locale despre cum au fost tratate dosarele perioadei comuniste.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite