Spania: S-a descoperit cea mai mare groapă comună de pe timpul regimului lui Franco

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arheologi, în cimitirul din San Rafael (Malaga)
Arheologi, în cimitirul din San Rafael (Malaga)

În groapa comună descoperită într-un cimitir din Malaga au fost găsite cadavrele a 2.840 de persoane împușcate pe timpul regimului generalului spaniol Franco.

Între rămășițele găsite de către arheologi se află și cadavrele unor copii morți prin înfometare. După primele indicii, procesul de exterminare al victimelor a durat două decenii.

Groapa comună, descoperită de arheologii spanioli în Malaga, este una dintre cele mai mari din Europa Occidentală. După trei ani de muncă minuțioasă în cimitirul din localitatea San Rafael, arheologii au reușit să recupereze resturile a 2.840 de cadavre. Numărul victimelor executate pe timpul regimului lui Franco în San Rafael se ridică la 4.471, asasinatele având loc pe durata a două decenii, mai precis între februarie 1937 și mai 1957.

Urme de împușcături în torace și abdomen

Majoritatea persoanelor executate fuseseră împușcate în torace sau abdomen, deși s-au descoperit și multe cranii care prezentau urme de gloanțe. Experții cred că unele dintre victime au fost împușcate de la mică distanță, pentru a li se scurta suferința, în cazul în care nu mureau după primele gloanțe.

Majoritatea erau bărbați, dar printre ei se aflau și copii

Cei împușcați erau persoane cu vârste de peste 15 ani, în proporție de 97% bărbați, majoritatea dintre ei zugravi sau agricultori. Alături de ei, în groapa comună, a fost găsit și un număr impresionant de copii, ale căror cadavre nu prezentau urme de împușcături și despre care se crede că au fost exterminați prin înfometare sau au murit din cauza unor boli.

Morții au fost îngropați în mai multe etape

Primele îngropări, din sectorul VI al gropii comune, datează din primul semestru al anului 1937, în timp ce altele, precum cele din sectorul VII și VIII au fost realizate mai târziu. Aproximativ 1.000 de morți, îngropați mai târziu, erau puși în sicrie, ceea ce a condus la idea că aceștia ar putea proveni de la închisoarea provincială, din anii 40 și transferați mai târziu la San Rafael.

O singură identificare

Într-o altă parte a curții cimitirului din localitate erau îngropați ateii și sinucigașii din închisori, care, de multe ori, erau legați la mâini cu sârmă.

Aflați ce alte indicii importante pentru identificarea victimelor au mai fost găsite în groapa comună

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite