Dacian Cioloş, al doilea comisar european francez?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş, noul comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală
Dacian Cioloş, noul comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală

Cel mai tânăr comisar european, românul Dacian Cioloş , a inaugurat, în locul preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, Salonul Agricol de la Paris, ceea ce i-a făcut pe mulţi să se întrebe dacă nu cumva Cioloş este al doilea comisar european al Franţei, notează publicaţia comunistă din Hexagon L'Humanite.

România a obţinut postul de comisar pe Agricultură graţie sprijinului Franţei, ţine să amintească publicaţia din Hexagon, un post obţinut nesperat de o ţară care a devenit membră a UE abia în urmă cu trei ani.

Sosirea la Paris a lui Dacian Cioloş "este un semnal puternic de recunoaştere (de către Bruxelles) a poziţiei franceze în privinţa reglementării europene a pieţelor agricole", a declarat ministrul francez al Agriculturii, Bruno Le Maire.

Publicaţia de stânga nu uitră să menţioneze că românul Dacia Cioloş, "francofon şi francofil",  este căsătorit cu o franţuzoiacă. De asemenea, jurnaliştii de la L'Humanite îi fac cv-ul tânărului comisar, menţionând atât studiile de la Cluj, cât şi stagiile de pregătire de la ferme agricole franceze şi studiile la Şcoala naţională de agronomie din Montpellier.

De asemenea, Cioloş a lucrat la Direcţia generală de agricultură de la Bruxelles, apoi în cadrul Delegaţiei Comisiei Europene în România, în 2002 şi 2003.

Nu sunt uitate nici posturile cheie ocupate de Cioloş în cadrul Ministerului român al Agriculturii, şi nici ministeriatul său din perioada Guvernului Tăriceanu.

"Dacia Cioloş este considerat un apropiat al lui Michel Barnier, comisarul european francez. Principalul său dosar este finanţarea Politicii Agricole Comune (PAC) în perioada 2013-2020.

"Voi milita pentru o alocare importantă (de fonduri, n.r)  pentru PAC", a precizat Cioloş.  "Între timp, Bruxelles-ul a autorizat cultivarea unui cartof modificat genetic, o dezamăgire pentru Franţa. Nu există o trădare mai mare decât cea a familiei", încheie L'Humanite.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite