Premierul Viktor Orban le cere băncilor străine să nu părăsească Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viktor Orban le promite investitorilor în Ungaria că le va plăti toate datoriile şi le cere băncilor străine să nu părăsească ţara pentru că ar destabiliza-o. Aflat la Londra, şeful guvernului ungar le-a reproşat liderilor UE că alături de Suedia, Ungaria este singura ţară din Europa care a scăzut deficitul bugetar.

După o emisiune de obligaţiuni de stat care s-a soldat cu un eşec premierul Ungariei, Viktor Orban, a asigurat la Londra că Budapesta va rezolva problema datoriilor.

Budapesta nu mai vrea ajutorul creditorilor generoşi precum FMI

Comisia Europeană a avertizat joi Ungaria să nu lasă ca datoriile statului (acum 73% din PIB) să crească, „Banii îi avem. Ne vom plăti toate datoriile", a asigurat Viktor Orban. Şeful guvernului ungar a mai subliniat că ţara sa nu se va lăsa pe mâna creditorilor generoşi ca FMI şi UE, ci îşi va rezolva de una singură problema deficitului bugetar. ,,Am învăţat de la Grecia şi de la Italia", a declarat Orban.

Deficit model, sub 3%

Concedieri masive în sectorul bugetar şi creşterea taxelor. Aşa vrea premierul ungar să-şi scoată ţara cu bine din criză", comentează ,,Die Welt".

Comisia Europeană estimează că în 2012 creşterea economică a Ungariei se va ridica la 0,5%, iar deficitul bugetar la 2,9%, fiind prima oară de la intrarea ţării în UE (2004) când Budapesta reuşeşte să-şi ţină deficitul sub limita de 3%. Eşecul plasării unei noi emisiuni de obligaţiuni de stat pe piaţă îl pune pe seama crizei din Italia.

Dacă pleacă Goldman Sachs şi HSBC, Ungaria va avea probleme

Întrebat de creditul luat de la UE, Viktor Orban a răspuns că ,,Ungaria dă înapoi UE, în noiembrie, 2 miliarde de euro. Suntem de încredere". El a reproşat UE că lipsa unei conduceri politice a provocat criza actuală, fără să precizeze la cine anume se referă.

El a rugat băncile Goldman Sachs şi HSBC să nu părăsească Ungaria. „Avem nevoie de aceste bănci aici. Altfel vom avea probleme". Declaraţia sa vine în contextul în care mai multe bănci de investiţii (Commerzbank, Societé Générale şi HSBC) au anunţat că-şi vor reevalua prezenţa în Europa de Est şi că vor să se concentreze pe piaţa din ţara de provenienţă.

Ungaria nu se grăbeşte să adere la zona euro

Orban a mai spus că ţara sa va adera la zona euro abia când va fi capapbilă să concureze cu celelalte state membre.

Lecţii de la greci

,,Vrem ca, pe teremen lung, Ungaria să adere la zona euro. Dar lecţiile primite de la Grecia şi Italia ne arată că aderarea prea devereme pot provoca adevărate tragedeii", a explicat premierul ungar, Viktor Orban. El are programată vineri o întrevedere cu premierul britanic, David Cameron.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite