Cum a schimbat criza obiceiurile locuitorilor din Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe timp de criză, pantofarul din colţ a devenit cel mai bun prieten al nostru
Pe timp de criză, pantofarul din colţ a devenit cel mai bun prieten al nostru

Recenta criză financiară a schimbat obiceiurile financiare ale locuitorilor din Peninsulă: înainte, se plătea totul în rate, însă acum se preferă plata în numerar. Înainte toţi aveau pofte, acum îşi asigură doar nevoile stringente.

Iată mai jos o listă a lucrurilor care arată ce schimbări a dus criza în societatea spaniolă.


Veniturile, la limită


Dacă înainte de criză oricine mergea la bancă să ceară credite pentru a-şi umple casa de aparatură electrică de ultima generaţie. Acum, însă, poţi rămâne şi fără televizor, întrucât băncile nu mai dau credite. Mai mult decât atât, ibericii s-au obişnuit să scoată bani din bancomate lunea şi să tragă de ei toată săptămâna, în loc să plătească cu cardul, pentru a fi mai conştienţi de sumele care le ies din cont.


Ne uităm, dar nu ne mai aruncăm la cumpărături


Înainte, orice ieşire în oraş se lăsa cu câte o mică achiziţie, în spirit pur consumist. Cum vedeam o vitrină, nu puteam evita să nu intrăm în magazin şi să nu ieşim de acolo cu câte o bluză, un fular sau o carte. Tentaţia ne ieşea, de cele mai multe ori, scump. Acum, ieşim la cumpărături doar dacă avem, într-adevăr, ceva de cumpărat.

Păstrăm diverse obiecte, pentru orice eventualitate

Dacă până acum aruncam cu uşurinţă pantofii vechi, cămăşile şi paltoanele care nu ne mai plăceau atât de mult, mai nou le lăsăm în dulap, la păstrare, în cazul în care nu ne vom putea cumpăra altele. Şi acum mai avem în dulapuri hainele de vara trecută, pe care le luăm ca noi. Mai cârpim câte o şosetă şi o purtăm, fără a ne mai fi ruşine de acest gest.


Vorbitul la telefon, redus la minim


Acum, ne amintim de vorbele bunicului: "Scurt, la telefon, că e scump!" Obişnuiai să stai lipit de mobil şi câte o oră? Acele timpuri au trecut. Acum sunt la modă bipurile şi apelurile cât mai scurte, dar mai ales abonamentele economice.

Aflaţi aici şi alte trucuri funcţionale pe timp de criză.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite