Ex-poliţist croat, condamnat pentru crime de război comise într-o închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul membru al poliţiei militare croare Josip Bikic a fost condamnat - marţi - de un tribunal din oraşul croat Split la patru ani închisoare pentru crime de război comise împotriva deţinuţilor civili sârbi în timpul războiului sârbo-croat (1991-1995), a informat agenţia Hina.

Bikic a fost recunoscut culpabil de instanţă pentru responsabilitatea sa în crimele comise în închisoarea militară Lora, la Split, în vara anului 1992.

Bikic şi-a recunoscut vinovăţia pentru toate capetele de acuzare şi şi-a exprimaat regretul pentru faptele sale. El se sustrăsese justiţiei croate care îl căuta patru ani, predându-se autorităţilor în noiembrie 2008.

Peste 1.000 de prizonieri, în cea mai mare parte de origine sârbă, au fost deţinuţi în închisoarea Lora în timpul războiului. Circa 70 au fost declaraţi dispărut, potrivit unei asociaţii de apărare a drepturilor omului cu baza la Split, care a reunit probele despre atrocităţile comise la Lora.

Deţinuţii erau "umiliţi, maltrataţi psihic şi fizic şi torturaţi" acolo, potrivit parchetului.

Proclamarea în 1991 de Croaţia a independenţei sale de Iugoslavia a fost urmată de un război între forţele Zagrebului şi secesioniştii sârbi susţinuţi de Belgrad. Acest conflict s-a soldat cu circa 20.000 de morţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite