Vaticanul, acuzat indirect de spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bănci de calibrul Unicredit sau Intesa şi nu numai, sunt cercetate pentru a stabli în ce măsură se fac vinovate de spălare de bani în urma colaborării cu IOR.

Procurorii din Roma cercetază zece bănci care întreţin relaţii bancare cu IOR (Institutul pentru Opere Religioase al Vaticanului). IOR, considerat în mod eronat banca centrală a Vaticanului (acest rol este îndeplinit de Administraţia Patrimonului Sfântului Scaun, n.r.), este o combinaţie între un institut de credit, agenţie de brokeri şi o bancă, deşi nu are nicio filială. Banca Italiei consideră IOR o bancă extracomunitară.

800 de locuitori, 44.000 de conturi

Sediul băncii se află în interiorul Vaticanului şi în mod normal aici şi-ar putea deschide un cont doar înalţii prelaţi ai Bisericii. Cu toate acestea, IOR are 130 de angajaţi, în jur de 44.000 de conturi curente deschise şi un patrimoniu estimat (în 2008) la cinci miliarde de euro. Populaţia Vaticanului este estimată la aproximativ 800 de persoane.

Una dintre principalele activităţi ale IOR este plasarea fondurilor atrase în titluri financiare cu risc mic. Potrivit statului IOR, profiturile nu merg la cei care depun banii ci sunt cheltuiţi pe opere religioase. Acest lucru este greu de demonstrat însă, întrucât IOR nu trebuie să dea socoteală nimănui.

Citeşte pe adevraul.it mai mult depre scandalul IOR

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite