Dacian Cioloş, propus de Manuel Barroso la cârma Comisiei Europene pentru Agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a anunţat vineri, la 13:15, ora României, distribuirea portofoliilor în noul executiv european, după ce, miercuri dimineaţă, executivul Uniunii Europene a făcut publică lista cu cei desemnaţi de cele 27 state membre să fie comisari europeni. Dacian Cioloş a fost propus la conducerea Comisiei Europene pentru Agricultură.

ORA 13.30 Preşedintele CE Jose Manuel Barroso a anunţat vineri că românul Dacian Cioloş este propus pentru portofoliul agriculturii în viitoarea Comisie.Anterior, surse de la Bruxelles au spus că Barroso urma să îl propună pe Dacian Cioloş, candidatul României, pentru portofoliul agriculturii. Guvernul l-a nominalizat la 12 octombrie pe Cioloş pentru funcţia de comisar european, mizând pe atribuirea portofoliului agriculturii pentru acesta.

Europarlamentarul PSD Daciana Sârbu afirma la 14 noiembrie că România nu are nicio şansă să aibă comisar european pe agricultură şi că "această candidatură a fost o pistă falsă şi o cerere nerealistă". Este vorba doar despre o propunere făcută de Barroso de confirgurare a noii Comisii, candidaţii urmând să fie audiaţi în comisiile de specialitate din Parlamentul European în ianuarie.

ORA 13.25 Francezul Michel Barnier a fost ales pentru portofoliul pieţei interne şi serviciilor financiare în noua Comisie Europeană, în pofida reticenţelor Marii Britanii, a anunţat vineri o sursă diplomatică, relatează AFP. Perspectiva ca un francez să preia sectorul financiar de la Bruxelles nu încânta Marea Britanie.

"Partenerii noştri francezi au o viziune diferită despre chestiunile legate de piaţă ce afectează interesele economice vitale ale Marii Britanii", spusese purtătorul de cuvânt al Partidului Conservator britanic.

"Francezii au obţinut piaţa internă cu serviciile financiare", a spus sursa. Barnier, 58 de ani,  membru al partidului de dreapta al preşedintelui Nicolas Sarkozy, va ocupa astfel funcţia deţinută în prezent de irlandezul Charlie McCreevy.

Este prima dată când un francez va ocupa postul pentru piaţă internă din CE, domeniu unde se va ocupa de facilitarea liberei circulaţii a bunurilor şi serviciilor.

ORA 12.45 Din cele 27 de nume aflate pe lista comisarilor desemnaţi, 13 sunt ale unor reprezentanţi ai formaţiunilor de centru-dreapta (PPE), şase comisari desemnaţi sunt reprezentanţi ai socialiştilor europeni şi opt sunt liberali.

Începând foarte probabil cu data de 11 ianuarie, comisarii desemnaţi vor fi audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, după care plenul acestuia va vota întreaga Comisie şi mandatul acesteia. Dacă totul decurge fără alte probleme, noua Comisie îşi va putea prelua mandatul la 1 februarie 2010.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite