Cipru cere ajutor de la Interpol după furtul cadavrului fostului preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rămăşiţele pământeşti ale fostului lider cipriot Tassos Papadopoulos
Rămăşiţele pământeşti ale fostului lider cipriot Tassos Papadopoulos

Poliţia cipriotă a cerut ajutor de la Interpol pentru rezolvarea cazului furtului cadavrului fostului preşedinte Tassos Papadopoulos, în pofida unor temeri că întârzierea investigaţiei ar putea dăuna eforturilor de reunificare a insulei divizate, informează Associated Press.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei Michalis Katsounotos a declarat miercuri că mai multe persoane au fost chestionate în legătură cu jefuirea mormântului la 11 decembrie, dar că nimeni nu este considerat suspect.

Poliţia urmează încă să stabilească motivul pentru care ambele comunităţi ale insulei, grecii ortodocşi şi turcii musulmani califică acest act drept sacrilegiu.

Autorităţile cred că mai mult de trei persoane au fost implicate într-o descindere în timpul nopţii într-un cimitir de la marginea Nicosiei, cu o zi înainte de comemorarea unui an de la moartea intransigentului om de stat cipriot grec în urma unui cancer la plămâni.

Dat fiind că liderii ciprioţilor greci şi turci sunt angajaţi în convorbiri de pace dificile, de o mare importanţă politică, poliţia se află sub o presiune imensă pentru a veni rapid cu răspunsuri.

"Prioritatea noastră este să rezolvăm cazul rapid", a declarat ministrul justiţiei Loucas Louca. El a adăugat că preşedintele Dimitris Christofias a ordonat o asemenea viteză încât "calmul să poată fi restabilit în peisajul politic pentru toţi cetăţenii".

În absenţa unui motiv clar, circulă zvonuri potenţial explozive implicând naţionalişti de toate culorile, ba chiar o dorinţă de a folosi cadavrul în magie neagră.

Mass-media locală susţine două scenarii. Fie o încercare din partea unor jefuitori profesionişti de a obţine o răscumpărare, fie un efort de a submina procesul de pace.

Christofias şi liderul ciprioţilor turci Mehmet Ali Talat au calificat amândoi acest furt drept un "act de provocare". Talat i-a acuzat chiar pe oponenţii procesului de pace.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei, Katsounotos, a declarat că familia lui Papadopoulos a negat categoric că ar fi primit o cerere de răscumpărare.

El a adăugat că anchetatorii urmăresc două noi punţi, dar a refuzat să dea detalii.

Ciprul este divizat din 1974 în sudul cipriot grec şi nordul cipriot turc, după o invazie a Turciei ca urmare a unui puci al susţinătorilor unei uniuni cu Grecia. Guvernul recunoscut pe plan internaţional al insulei mediteraneene are sediul în sud, în timp ce nordul separatist este recunoscut numai de Ankara.

Preşedinte între 2003 şi 2008, Papadopoulos a fost pentru mulţi ciprioţi greci un exemplu de luptător al rezistenţei contra unor planuri de pace injuste.

Şi tocmai ca răspuns la apeluri emoţionale lansate de Papadopoulos, trei sferturi dintre ciprioţii greci au răsturnat un plan de pace al Naţiunilor Unite printr-un referendum în 2004. Majoritatea ciprioţilor turci a aprobat planul într-un referendum separat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite