Brown: Un eşec asupra climatului ar fi un dezastru economic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul ministru britanic Gordon Brown
Primul ministru britanic Gordon Brown

Un eşec în ajungerea la un acord la convorbirile de la Copenhaga asupra climatului ar putea declanşa un dezastru economic echivalent cu efectele combinate ale celor două războaie mondiale şi Marii Recesiuni, a declarat marţi primul ministru britanic Gordon Brown, citat de Reuters.

Brown, care a sosit în capitala daneză cu două zile înaintea orarului când se va încerca să se încheie un acord, a afirmat că haosul provocat de încălzirea globală scăpată de sub control ar putea costa ţara sa o cincime din venitul ei naţional.

"Este un moment decisiv", a declarat el într-un comunicat. "Dacă nu vom acţiona să atacăm schimbările climatice, costurile raportate la standardele noastre de viaţă vor fi imense, o reducere a venitului nostru naţional de până la 20 la sută, o catastrofă economică echivalentă în acest secol cu impactul celor două războaie şi al marii recesiuni", a spus el.

Fără o acţiune urgentă pentru a combate încălzirea globală, creşterea temperaturii va provoca secetă, inundaţii grave, foamete şi o migraţie fără precedent, a afirmat guvernul său.

Liderii mondiali din 190 de ţări reuniţi pentru a încerca să ajungă la o înţelegere asupra unui nou acord de reducere a efectelor modificărilor climatice fac parte dintr-un proces ce "va pune ordine în viitorul umanităţii", a adăugat Brown.

Un acord ambiţios asupra climatului ar putea crea sute de mii de locuri de muncă numai în Marea Britanie şi va contribui la redresarea economică, a mai afirmat Brown.

Brown, care a erodat avansul conservatorilor în sondajele de opinie din ultimele săptămâni înaintea alegerilor programate în iunie, încearcă să obţină un rol de conducător la convorbirile de la Copenhaga. Guvernul său consideră industria şi serviciile 'verzi' ca parte importantă a unei însănătoşiri din cea mai lungă recesiune de la începutul acestui secol.

"Cu un acord ambiţios la Copenhaga, economia cu emisii de carbon reduse va deveni unul dintre principale motoare ale restabilirii Marii Britanii, a creşterii şi creării de locuri de muncă", a spus Brown.

Un înalt responsabil britanic implicat în convorbirile asupra climatului a declarat că Brown va insista pe lângă alte ţări pentru a se angaja în reduceri mai mari de emisii de gaz cu efect de seră.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite