Biserica Catolică spaniolă se apără: "Nu primim atâţia bani, câţi producem noi societăţii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica Catolică Spaniolă susţine că dacă ar calcula, la preţul pieţei, serviciile pe care le prestează societăţii, acestea ar costa cu 1,86 miliarde mai mult decât primeşte Biserica de la Stat.

Vicesecretarul pe probleme economice al Confederaţiei Episcopale din Spania, Fernando Gimenez Barriocanal, a explicat diferenţele dintre banii primiţi de Biserică şi cei care, sub formă de servicii, se întorc societăţii, informează El Pais. Explicaţiile Bisericii vin şi ca răspuns la vocile care au cerut, în contextul crizei, sistarea sau reducerea ajutoarelor financiare oferite de Stat Bisericii. Conform clerului spaniol, Biserica nu cheltuie cât produce. Mai mult, fiecare euro investit în Biserică se întoarce, sub formă de beneficii şi economii la bugetul statului, multiplicat de 2,73 de ori.

8,5 milioane de spanioli au donat anul trecut 0,7% din impozit Bisericii

În 2009, Biserica Catolică a primit 253 de milioane de euro sub formă de donaţie prin declaraţiile fiscale ale 8,5 milioane de spanioli, care, la fel ca în România, pot dona o parte din impozitul pe venit cui doresc. În Spania, acest procent e de 0,7%. Astfel, cu două săptămâni înaintea depunerii declaraţiilor fiscale pentru anul 2009, Biserica îşi propune să-şi păstreze numărul de contributori: "Dacă şi în acest an vom avea 8,5 milioane de persoane care să redirecţioneze 0,7% din impozitul pe venit spre Biserică, suntem mulţumiţi", a spus Gimenez.

Cei 8,5 milioane de spanioli reprezintă 34,3% din totalul celor care au depus declaraţia de venit. Cei 253 de milioane încasate astfel reprezintă 20% din "bugetul" total al Bisericii Catolice. Alţi 40% vin din donaţii separate ale credincioşilor, iar 40% sunt acordaţi de Statul spaniol. În total, rezultă că Biserica primeşte anual 1,265 miliarde de euro, din diverse surse de finanţare. Cu toate acestea, reprezentanţii Bisericii susţin că întorc societăţii cu 1,86 miliarde mai mult, adică peste 3 miliarde de euro.

Citeşte pe adevarul.es cum explică Biserica Catolică diferenţa de bani dintre cât produce şi cât primeşte din partea Statului şi populaţiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite