Doi oficiali ai Guvernului francez, în vizită la Bucureşti pentru a susţine expulzarea romilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson, şi secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, vor efectua o vizită în România, pentru a se întâlni cu premierul Emil Boc, cu ministrul de Interne Vasile Blaga şi cu ministrul de Externe Teodor Baconschi.

Deşi vizita oficială era programată pe parcursul a două zile, aceasta a fost scurtată, iar până miercuri, programul întâlnirilor nu fusese definitivat, informează AFP.

Citeşte şi:
Le Figaro: Barroso a decretat armistiţiu cu Franţa, în problema romilor

GALERIE FOTO Imaginea romilor prezentată în presa franceză

Reuniunea de la Bucureşti are loc pentru a continua discuţiile pe tema expulzărilor romilor originari din România, Guvernul de la Paris refuzând să sisteze acţiunile de repatriere în ciuda criticilor primite de la nivel european.

La adunarea de marţi a Parlametului European, Franţa s-a aflat în banca acuzaţilor, din cauza politicii sale privind romii, descrisă ca "inacceptabilă" de către mulţi membrii. Pe de altă parte, poziţia Comisiei Europene, prezidate de José Manuel Barroso, a fost mai puţin vehementă comparative cu cea a colegilor europarlamentari.

De altfel, comisarul pentru justiţie Viviane Reding s-a declarat mulţumită de garanţiile pe care le-a oferit guvernul francez în justificarea politicii sale privind imigranţii romi, iar Barroso a confirmat că a căzut de comun acord cu reprezentanţii Palatului Élysée, ca urmare a întâlnirii de luni cu preşedintele Sarkozy, potrivit "Le Figaro". Cei doi au stabilit o înţelegere potrivit căruia "niciuna dintre părţi un are vreun interes să creeze o controversă (...) şi că problema romilor trebui tratată cu seriozitate şi responsabilitate", a menţionat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Olivier Bailly.

Le Monde: Ţiganii din Frânceşti "care vor să sfideze prejudecăţile"

Înăsprirea măsurilor împotriva romilor care stăteau ilegal pe teritoriul Franţei a fost motivată de Guvernul lui Sarkozy prin creşterea numărului infracţiunilor comise de români, informează AFP. Denunţând imigraţia ilegală şi infracţionalitatea, noua politică aplicată imigranţilor romi a prevăzut demolarea a zeci de tabere şi expulzarea a sute de persoane spre ţările de origine, în special spre România. Totul se derulează respectând legile franceze şi reglementările europene, se apără Guvernul francez.

image

Critici la adresa Franţei: Expulzarea ţiganilor, "reacţii xenofobe" la criză

Pe de altă partea, ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, a criticat sever măsurile luate de autorităţile de la Paris: "Îmi exprim îngrijorarea cu privire la riscurile de derapaj populist şi generarea unor reacţii xenofobe pe fondul crizei economice". "Aceasta nu este o soluţie", a declarat Baconschi, potrivit AFP. La rândul său, ministrul de Interne, Vasile Blaga, a declarat, recent, „niciunul dintre romii repatriaţi din Franţa nu a fost înregistrat de poliţia franceză sau română ca infractor".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite