Băsescu, la telefon cu Berlusconi: “Putem găzdui 200 de imigranţi tunisieni din Italia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România s-a oferit să găzduiască 200 de tunisieni refugiaţi în Italia. Iniţiativa îi aparţine, însuşi, preşedintelui Traian Băsescu, care i-a telefonat, miercuri, premierului italian, Silvio Berlusconi, pentru a-i face propunerea.

Italia a avertizat, recent, că se află în pragul unei crize umanitare din cauza afluxului mare de nord-africani, majoritatea originari din Tunisia. Autorităţile din Peninsulă au cerut şi mobilizarea imediată a unei misiuni de patrulare în largul coastelor tunisiene, pentru a controla valul de imigranţi.

Citeşte şi:
FOTO Italienii se aruncă în mare pentru clandestini, Liga vrea să-i împuşte

Berlusconi: show pe „insula disperaţilor"

Italia, abandonată de UE

Între timp, un mic ajutor vine din partea României, care s-a oferit să găzduiască 200 de imigranţi clandestini. Potrivit publicaţiei "L'Unico", iniţiativa îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu. Şeful de stat i-a telefonat, miercuri, premierului italian Silvio Berlusconi şi l-a anunţat că autorităţile române sunt pregătite să primească 200 de tunisieni ajunşi ilegal pe teritoriul italian, relatează "Virgilio Notizie".

"În cursul convorbirii telefonice cordiale, preşedintele român, exprimând apropierea ţării sale de Italia în ceea ce priveşte criza legată de afluxul masiv de imigranţi din Nordul Africii, i-a oferit preşedintelui (Consiliului de miniştri italian, n.r.) găzduirea în România a 200 de imigranţi tunisieni, ca gest simbolic de solidaritate concretă", notează un comunicat publicat pe site-ul Guvernului.

Şeful Consiliului de Ministri a apreciat "gestul smbolic, dar de mare prietenie şi solidaritate europeană de care a dat dovadă Guvernul şi poporul român", continuă anunţul oficial al Executivului italian.

De la 200, la peste 25.000

Caracterul simbolic al ajutorului oferit de România este generat de afluxul masiv de clandestini care s-au refugiat în Peninsulă. În timp de autorităţile romane sunt pregătite să primească 200 de tunisieni, doar de la începutul lui 2010, peste 25.000 de imigranţi ilegali au pătruns pe teritoriul Italiei, potrivit declaraţiilor ministrului de Interne, Roberto Maroni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite