The Economist dă de pământ cu Berlusconi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi, omul care a f...(raierit) o ţară întreagă. Acesta este titlul - greu de tradus în limitele decenţei - de pe coperta ultimei ediţiei a săptămânalului britanic. Urmează 14 pagini nerecomandate italienilor slabi de inimă.

Cu toate că The Economist se defineşte o publicaţie liberală, niciodată nu a ezitat să-l critice pe Berlusconi. A mai făcut-o în trecut cu titluri ca „Unfit to lead Italy" („Nepotrivit pentru a conduce Italia") în 2001 sau „BASTA. Time for Italy to sack Berlusconi" („BASTA. E timpul ca Italia să-l concedize pe Berlusconi") în 2006. De această dată în traducerea titlului se impune o limită; „The man who screwed an entire country" („Silvio Berlusconi, omul care a f...(raierit) o ţară întreagă", cu rezerva că în slangul englez „to screw" se foloseşte şi pentru a face trimitere la un act sexual).

Sub pretextul împlinirii a 150 de ani de la Unirea Italiei, revista britanică dedică Italiei 14 pagini şi un lung editorial lui Berlusconi. Cu trimitere la fotografia de pe prima copertă editorialul începe aşa: „Sivio Berlusconi are multe motive să zâmbească. În cei 74 de ani ai lui a creat un imperiu media care l-a făcut cel mai bogat om din Italia. A dominat scena politică încă din 1994 şi în acest moment este prim-ministrul care a guvernat cel mai mult după Mussolini. (...) Dar dincolo de succesul personal a fost un dezastru ca lider naţional din trei puncte de vedere".

Cele trei motive ar fi scandalul „bunga-bunga", ingineriile financiare şi prestaţia lui ca prim-ministru. The Economist scrie că primul motiv a fost ignorat în mod voit, chiar dacă este o ruşine pentru Berlusconi şi pentru Italia, întrucât nu are o legătură directă cu prestaţia lui politică. Pentru celelalte două însă aduce argumente dure şi justifică titlurile din trecut.

Citeşte mai multe pe adevarul.it.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite