Le Figaro: Barroso a decretat armistiţiu cu Franţa, în problema romilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Fără polemici cu Parisul", aceasta a fost ideea centrală din cadrul reuniunii comisiei lui José Manuel Barroso, care a ajuns la un armistiţiu cu reprezentanţii Palatului Élysée, notează publicaţia "Le Figaro". Comisia Europeană (CE) a îndemnat, marţi, la încetarea instigării împotriva măsurilor de expulzare a romilor originari din România şi din Bulgaria, aflaţi pe teritoriul Franţei.

Preşedintele CE, José Manuel Barroso, care s-a întâlnit, la Paris, cu şeful de stat Nicolas Sarkozy, a insistat asupra respectării dreturilor cetăţeneşti. "Trebuie să punem accent pe libertarea de circulaţie şi pe siguranţă. Dacă nu, va exista pericolul de exploatare a acestei probleme de către forţele extremiste care se vor folosi de sentimental de nesiguranţă într-un mod populist". Totodată, Barosso a solicitat temperarea discuţiilor aprinse pe tema expulzărilor care riscă să instige şi alte state la acţiuni similare.

Citeşte şi:
Italia se teme de ţiganii alungaţi de Sarkozy

Acţiune europeană împotriva delincvenţei romilor. "România este principala vizată"

Discursurile agresive la adresa ţiganilor, criticate la nivel european

"Nu trebuie să inviem fantomele trecutului", prin care se arată cu degetul către o minoritate sau alta, a susţinut şeful CE la începutul acestei săptămâni. José Manuel Barroso a confirmat că a căzut de comun acord cu reprezentanţii Palatului Élysée, ca urmare a întâlnirii de luni cu preşedintele Sarkozy. Cei doi au stabilit o înţelegere potrivit căruia "niciuna dintre părţi un are vreun interes să creeze o controversă (...) şi că problema romilor trebui tratată cu seriozitate şi responsabilitate", a menţionat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Olivier Bailly, citat de "Le Figaro".

Parlamentarii europeni, mai duri faţă de membrii Comisiei Europene

Poziţia membrilor CE a fost mai puţin vehementă comparativ cu cea a reprezentanţilor Parlamentului European (PE), care au adus critici dure la adresa guvernului lui Nicolas Sarkozy. La reuniunea de marţi a PE, Franţa s-a aflat în banca acuzaţilor, din cauza politicii sale privind romii, descrisă ca "inacceptabilă" de către mulţi membrii.

Printre cei care au adus cele mai dure acuzaţii la adresa politicii franceze se numără grupările liberale, socialiste, comuniste şi ecologiste din cadrul PE. Acestea au condamnat în mod expres măsurile de expulzarea luate de Guvernul Franţei.

Liderul liberalilor, Guy Verhofstadt, a atras atenţia asupra "tendinţei populiste şi, uneori, rasiste" care se manifestă, în opinia lui, în Franţa, dar şi în alte state membre ale Uniunii Europene. Totodată, liderul socialist german, Martin Schulz, a denunţat "vânătoarea de vrăjitoare" desfăşurată împotriva romilor, informează "Le Monde".

image

Franţa, nemulţumită de poziţia vehementă a Parlamentului European

Pe de altă parte, reprezentantul Franţei, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, s-a declarat nemulţumit de declaraţiilor anumitor deputaţi PE. "Am auzit comentarii, din partea eurodeputaţilor, absolute deplasate şi nedrept referitor la politica Franţei în problema romilor", a afirmat Lellouche. Secretarul francez de stat a chemat în discuţie şi România, "de unde provine majoritatea romilor care vor să emigreze către Europa de Vest", notează "Le Monde".

Poziţia adoptată de Comisia Europeană la reuniunea de marţi a fost mai puţin vehementă decât a PE, comisarul pentru justiţie Viviane Reding declarându-se mulţumită de garanţiile pe care le-a oferit guvernul francez în justificarea politicii sale privind imigranţii romi.

CE a solicitat Franţei să respecte şi să asigure efectuarea corespunzătoare procedurilor de expulzare a romilor, în conformitate cu normele comunitare. Potrivit unor surse apropiate Comisiei Europene, Franţa nu a inclus aceste elemente legislative în directiva din 2004 privind libera circulaţie în spaţiul UE, susţinând însă că au fost respectate prin jurisprudenţă. Aceste proceduri prevăd atât acordarea unui termen de o lună persoanelor care sunt afectate de măsurile de expulzare, cât şi respectarea "proporţionalităţii", care cere să se ţină cont de situaţiile particulare ale persoanelor în cauză când se ia decizia de expulzare.

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche (foto), şi ministrul francez al imigrării, Eric Besson, sunt asteptaţi joi şi vineri la Bucureşţi, pentru a dezbate chestiunea romă cu autorităţile române.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite