Testul votului pentru comisia Barosso II

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso

Parlamentul European decide astăzi dacă acordă votul de încredere echipei conduse de portughezul Jose Manuel Barosso, din care face parte şi românul Dacian Cioloş.

Europarlamentarii pot aproba sau respinge noul Colegiu al Comisarilor, care va avea un mandat de cinci ani. Votul este unic pentru întregul Colegiu şi se desfăşoară prin apel nominal, iar confirmarea sau respingerea are loc face prin majoritatea simplă a voturilor exprimate.

Noii comisari se pot considera confirmaţi în funcţie dacă trec de legislativul european întrunind suficiente voturi astfel încât să se creeze o majoritate calificată (adică cel puţin 225 din cele 345 de voturi din Consiliu; începând cu 2014, un act legislativ european va fi adoptat în Consiliu prin votul al 55% din statele membre, reprezentând 65% din populaţia UE).

Dacă întruneşte votul deputaţilor europeni, noii comisari îşi pot începe mandatul de cinci ani chiar de mâine.

Mandatul fostei comisii conduse de Barosso a expirat pe 31 octombrie. Comisia Europeană a funcţionat de atunci şi până în prezent sub interimat,  fără a putea propune iniţiative politice sau legislative.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite