New York Times se miră de "excesele" imobiliare din Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"În Spania îţi pierzi casa, dar de datorii tot nu scapi!". Cotidianul american a analizat, într-un articol-reportaj, sistemul spaniol al creditelor ipotecare, în care un cetăţean care nu-şi mai poate plăti ratele, rămâne dator vândut băncii şi după ce aceasta îi pune sechestru pe locuinţa cumpărată.

"The New York Times" susţine că "excesele" imobiliare şi bancare din Spania "seamănă mult" cu cele din Statele Unite, dar jurnaliştii americani nu-şi ascund o doză de uimire când constată că în cazul spaniol execuţiile ipotecare sunt "doar începutul problemelor" pentru cetăţenii care nu îşi pot plăti împrumuturile, dat fiind că "severitatea" sistemului spaniol face ca, inclusiv după punerea sub sechestru a imobilului, spanioli încă rămân datori vânduţi băncii.

Într-un articol-reportaj, publicaţia americană explică faptul că pe durata "boom"-ului construcţiilor din Spania, preţurile au crescut într-un ritm "surprinzător" şi băncile acordau credite în acelaşi ritm galopant. "Dar acele zile au trecut. Spania are acum cea mai mare rată a şomajului din Zona Euro şi preţurile locuinţelor continuă să scadă. Pentru mulţi spanioli, care nu îşi mai pot plăti ipotecile, clauzele scrise cu litere mici de pe contractele semnate acum câţiva ani i-au prins în cleşti", scrie New York Times.

"Spaniolii nu îşi pot declara falimentul când vine vorba de credite ipotecare"

În acest sens, articolul explică faptul că proprietarii de ipoteci din Spania nu sunt doar responsabili de suma totală a împrumutului, ci trebuie să facă faţă şi penalizărilor şi costurilor juridice, ceea ce face ca mulţi cetăţeni să se confrunte cu "un munte de datorii" la care "falimentul nu este un răspuns posibil aici".

Cotidianul american dă exemplul lui Juan Marban, un mic întreprinzător din Toledo, care şi-a pierdut casa şi afacerea şi tot mai datorează băncii peste 140.000 de dolari (100.000 de euro). În aşteptarea ordinului de evacuare, susţine că va trebui să muncească toată viaţa pentru a-şi plăti datoriile la bancă şi că niciodată nu va mai putea avea nimic în proprietate, nici măcar o maşină.

Citeşte pe adevarul.es câţi spanioli se află în situaţia de a risca să fie evacuaţi din casele ale căror ipoteci nu şi le mai pot permite şi vezi ce spun politicienii spanioli despre această situaţie.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite