Denunţătorul băncii elveţiene UBS va ieşi din închisoare bogat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Birkenfeld ar putea încasa o recompensă frumoasă
Birkenfeld ar putea încasa o recompensă frumoasă

Bradley Birkenfeld, ex-angajat al băncii elveţiene UBS, care a denunţat fiscului miile de clienţi frauduloşi ai bancii sale, ar putea ieşi din închisoare om bogat graţie recompensei prevăzute în SUA pentru delatori de acest gen.

Birkenfeld a fost condamnat în august 2009 la trei ani şi patru luni închisoare după ce a pledat culpabil de incitare la fraudă fiscală. El va fi încarcerat începând de vineri, potrivit Agerpres.

Fostul bancher, intervievat de CBS, se consideră totuşi pedepsit pe nedrept după ce a denunţat fiscului american 19.000 de clienţi ai UBS, la care aceştia investiseră în total circa 13,5 miliarde de euro.

Birkenfeld a fost condamnat totuşi pentru că a omis să-l denunţe pe cel mai important client, promotorul imobiliar californian Igor Olinicoff, pe care îl ajutase să ascundă 200 de milioane de dolari în Elveţia şi Lichtenstein. Birkenfeld a explicat CBS că l-a pus în contact pe Olinicoff cu un consultant specializat în crearea unor societăţi-fantomă care permit disimularea adevăratei identităţi a titularilor conturilor.

”Din totalul celor 19.000 de deţinători de conturi în bancă, eu sunt singurul care merge în închisoare. Şi niciun bancher elveţian. Le-am livrat cel mai mare scandal de fraudă fiscală din lume. Am demascat 19.000 de criminali internaţionali. Şi mă duc în închisoare pentru asta ?”,
se miră el.

Dar, potrivit unuia dintre avocaţii săi, Birkenfeld ar putea încasa o recompensă frumoasă pentru denunţurile sale: până la 30 % din sumele recuperate de fisc, care sunt estimate la mai multe miliarde de dolari.

Birkenfeld detaliază mijloace de a se sustrage vigilenţei autorităţilor: ”Clienţii ne cereau, de exemplu, să le cumpărăm o maşină, o vilă sau un ceas frumos”, spune el, relatând cum a cumpărat - personal - diamante la Geneva şi le-a transportat într-un tub de pastă de dinţi pentru a le preda unui client care îl aştepta în SUA.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite