Cum ar fi arătat Europa fără Uniune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

30 de monede naţionale, taxe peste taxe, monopol energetic şi autocraţii în Est Cozi interminabile de camioane la frontiere, mai mult de 30 de monede naţionale diferite, telefoane mobile

30 de monede naţionale, taxe peste taxe, monopol energetic şi autocraţii în Est

Cozi interminabile de camioane la frontiere, mai mult de 30 de monede naţionale diferite, telefoane mobile diferite de la o ţară la alta, absenţa instalatorului polonez şi câteva regimuri autoritare: aceasta ar fi putut fi Europa lui martie 2007, dacă UE nu ar fi existat.

Cele 312 milioane de europeni care acum plătesc în euro ar fi continuat să folosească bancnote cu efigiile unor iluştri poeţi naţionali necunoscuţi în ţările vecine. Fără UE nu ar fi existat piaţa unică europeană. Chiar dacă ţările europene ar fi decis să renunţe la majoritatea taxelor vamale, probabil că numeroase obstacole ar fi continuat să afecteze circulaţia mărfurilor.

Pentru a împiedica luxoasele automobile germane să concureze maşinile Peugeot şi Renault, Franţa ar fi instaurat o taxă specială în funcţie de puterea motorului. Italia ar fi crescut accizele pentru vinurile franţuzeşti, iar Germania ar fi interzis brânza din lapte crud, ca măsură de precauţie. "Fiecare economie ar fi încercat să funcţioneze după principiul: exportă cât de mult poţi, importă doar ce îţi trebuie neapărat", explică Josef Janning, specialist al UE. Monopolurile pe energie sau telecomunicaţii ar fi dăinuit. Tinerii europeni care ar merge la studii în străinătate ar fi mai puţini, din cauza lipsei de recunoaştere reciprocă a diplomelor. Instalatorii polonezi nu ar fi invadat Occidentul, dar unele state ar fi avut cu siguranţă probleme în a găsi personal calificat în domeniul construcţiilor, de pildă. Fără UE şi ajutoarele sale regionale, ţări ca Irlanda sau Spania probabil nu ar fi cunoscut miracolul economic. Însă, cel mai probabil, situaţia din Europa postcomunistă ar fi fost mai puţin favorabilă. Fără perspectiva aderării la UE, nu ar mai fi acceptat dureroasele reforme politice şi economice, iar mai multe ţări, de exemplu Slovacia, ar fi autocraţii sărace şi autarhice, cum este acum Belarus.

Maurice Faure: "UE traversează o criză fără precedent"

La 25 martie 1957, Franţa, Germania, Italia, Belgia, Olanda şi Luxemburg au semnat Tratatul de la Roma, care a dat naştere Uniunii Europene. Singurul dintre semnatarii de atunci care mai e în viaţă, fostul secretar de stat francez în probleme de externe, Maurice Faure, a făcut recent următoarele mărturisiri presei: "Împlinim un vis. În timpurile acelea de război, ideea unei păci durabile în Europa era pentru mulţi un vis. După o jumătate de secol, pacea domneşte într-o Uniune care traversează totuşi o criză fără precedent". Franţa, "omul bolnav al Europei", a contribuit într-o bună măsură la această criză, spunând "nu" Tratatului constituţional.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite