270.600 de ani de închisoare pentru teroriştii de la Madrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 200 de poliţişti, înarmaţi sau însoţiţi de câini, au fost desfăşuraţi în jurul şi în incinta clădirii în care se judecă procesul atentatului de la Gara Atocha Ieri a

Circa 200 de poliţişti, înarmaţi sau însoţiţi de câini, au fost desfăşuraţi în jurul şi în incinta clădirii în care se judecă procesul atentatului de la Gara Atocha

Ieri a început la Madrid procesul celor 29 de acuzaţi de atentatele asupra trenurilor de călători din 11 martie 2004. Cazul răscoleşte amintiri îngrozitoare ale celei mai negre zile din istoria modernă a Spaniei, în care au murit 191 de oameni, iar 1.824 au fost răniţi.

Acuzaţii au fost aduşi în dube blindate ale poliţiei, cu sirenele pornite, iar Spania şi-a ridicat ieri, din precauţie, nivelul alertei teroriste. Procedurile se desfăşoară sub securitate strictă, în pavilionul unui târg comercial, deoarece clădirea Curţii Naţionale de Justiţie a fost considerată neîncăpătoare. Acuzaţii au luat loc într-o boxă din sticlă blindată, în timp ce peste 200 de poliţişti au fost desfăşuraţi în jurul şi în incinta clădirii, iar un elicopter survola zona. Cei şapte principali acuzaţi riscă o pedeapsă cumulată de 270.600 de ani de închisoare, câte 30 de ani pentru fiecare dintre crimele comise şi câte 18 ani pentru fiecare dintre cele 1.820 de tentative de omor. În Spania, perioada maximă a pedepsei pentru un atentat terorist este însă de 40 de ani şi nu există pedeapsa cu moartea.

Peste 600 de martori

Procesul a început cu interogatoriul lui Rabei Osman Sayed Ahmed, supranumit Mohammed Egipteanul, arestat în urma unor convorbiri telefonice interceptate în Italia. 107 experţi şi cel puţin 601 martori vor depune mărturie, verdictul fiind aşteptat în octombrie. Alţi doi principali suspecţi sunt marocanii Jamal Zougam and Abdelmajid Bouchar, acuzaţi de plasarea unora dintre bombe. Ceilalţi patru principali acuzaţi sunt spaniolul Emilio Trashorras, fost miner şi presupus furnizor al dinamitei, şi Youssef Belhadj, despre care procurorii cred că a luat decizii esenţiale. Toţi au pledat "nevinovat". Dintre cei 12 presupuşi lideri ai grupului terorist, numai trei se află în boxa acuzaţilor, restul fiind morţi sau încă în libertate. Supravieţuitorii şi rudele victimelor au o sală specială de unde pot urmări procesul şi unde au la dispoziţie psihologi, pentru consiliere. Atacul, provocat de 10 bombe amplasate în rucsacuri, care au spulberat patru trenuri ticsite cu navetişti, a fost revendicat la câteva ore de Al-Qaida, care susţine că a pedepsit Spania pentru sprijinul acordat Statelor Unite în Irak.

16 morţi şi zeci de răniţi au fost români

România a fost, după Spania, ţara cu cele mai multe victime în atentatul din 2004. 16 din cei 191 de morţi au fost români, în timp ce alţi zeci de conaţionali au văzut moartea cu ochii, 80 fiind grav răniţi. Tragedia a lăsat în urmă zeci de poveşti tulburătoare. Cei mai mulţi dintre răniţi nu s-au întors în ţară, preferând să-şi continue viaţa începută în Spania. Mulţi au stat în spital timp de mai multe săptămâni, au suferit multiple intervenţii chirurgicale, iar unii au rămas cu sechele. Unul dintre cazuri este cel al Mihaelei Popa, o româncă stabilită la Madrid. Ea a fost găsită de soţul ei, la spital, după mai multe ore de căutări disperate prin gările în care explodaseră bombe. Un alt român care a supravieţuit este Irinel Solcanu, care a stat mai bine de două luni în spital.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite