Zapatero va vizita România la începutul anului viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Baconschi şi Miguel Angel Moratinos  sursa: La Informacion
Teodor Baconschi şi Miguel Angel Moratinos sursa: La Informacion

Anunţul a fost făcut de Ministrul Afacerilor Externe al Spaniei, Miguel Angel Moratinos, în timpul întrevederii de ieri cu omologul său român, Teodor Baconschi, de la Madrid. Vizita ministrului de Externe român a fost prilejuită de semnarea unui acord reciproc de atestare juridică a centrelor culturale ale celor două ţări din Bucureşti şi Madrid.

Miniştrii Afacerilor Externe din România şi Spania, Teodor Baconschi, respectiv Miguel Angel Moratinos au participat, ieri, la ora 13.20, împreună, la semnarea unui acord de funcţionare a Centrului Spaniol al Institutului Cervantes, din Bucureşti, respectiv Institutul Cultural Român din Madrid, ambele instituţii terminând perioada provizorie de funcţionare şi primind ieri, prin acordurile semnate, statutul juridic de funcţionare ca centre culturale oficiale ale celor două state, precum şi tipul de activităţi pe care le pot desfăşura.

Cele două centre sunt subscrise respectivelor Ambasade din fiecare ţară şi vor putea desfăşura activităţi numeroase pentru a divulga limbile şi culturile române şi spaniole.

"Solicităm UE mai multă atenţie la problema ţiganilor"

Vizita bilaterală a continuat cu o conferinţă de presă comună, la ora 13.40, în care cei doi miniştri au cerut Uniunii Europene "mai multă atenţie" la "problema populaţiei de etnie ţigănească", cerând o politică "de integrare" a acestor comunităţi în contextul european.

Niciunul dintre cei doi miniştri nu a dorit să comenteze renunţarea Comisiei Europene la a mai sancţiona Franţa pentru expulzările ţiganilor români din această vară, după ce Parisul a promis că va schimba legislaţia naţională, pentru a cuprinde toate garanţiile prevăzute în directiva liberei circulaţii a persoanelor în interiorul graniţelor UE.

Moratinos a indicat în timpul conferinţei de presă că "încă nu a discutat în particular" cu omologul său român această chestiune, urmând a trata într-o discuţie particulară ulterioară problema în timpul dineului oficial, dar a exprimat ideea că ambele ţări împărtăşesc opinia că Europa are nevoie să avanseze spre "politici de integrare ale acestor comunităţi", dând exemplu măsurile luate de guvernele din România şi Spania în problema minorităţilor etnice.

"Trebuie să solicităm UE să acorde o mai mare atenţie problematicii ţiganilor. Este nevoie de o politică europeană şi o strategie diferită celei existente în prezent în această chestiune", a rezumat Moratinos.

Zapatero va vizita România la începutul anului viitor

Miguel Angel Moratinos a anunţat apoi că se lucrează la oficializarea unei vizite oficiale a preşedintelui Guvernului Spaniei, Jose Luis Rodriguez Zapatero, în România, la începutul anului 2011, în care se va stabili o "nouă asociere strategică" între cele două state, care împărtăşesc interese comune în domenii precum economie, securitate, imigraţie, cultură, educaţie, ştiinţă şi cercetare.

Citeşte pe adevarul.es ce a declarat ministrul de Externe spaniol cu privire la aderarea României la Spaţiul Schengen şi cum crede acesta că s-au integrat imigranţii români din Spania.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite