Alegeri prezidențiale în Slovenia: cifra aspiranților la șefia statului este cea mai mică de la declararea independenței statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slovenii sunt chemați, duminică, la vot pentru a-și alege președintele din cei trei candidați aflați în cursa prezidențială. Presa internațională scrie că cifra aspiranților la șefia statului este surprinzător de mică, în condițiile în care numărul candidaților variază, de regulă, între șase și nouă. Duminică, slovenii își vor alege al patrulea lider de la declararea independenței statului.

Pentru prima dată de la declararea independenței statului cu aproximativ două milioane de locuitori, de la destrămarea Iugoslaviei, doar trei candidați s-au încris în cursa pentru șefia statului. Numărul acestora variază, de regulă, între șase și nouă, în ciuda faptului că funcția de președinte al Sloveniei este în mare măsură onorifică.

Cursa prezidențială de duminică din Slovenia are loc pe fondul puternicei crize economice care afectează mica țară din zona euro.

Campania electorală a celor trei candidați nu a reușit să genereze un interes crescut în rândul celor 1,7 milioane de alegători sloveni, tot mai preocupați de problemele socio-economice ale țării, care vizează atât o rată crescută a șomajului, cât și măsuri de austeritate implementate de guvernul de centru-dreapta al premierului Janez Janša.

Cei trei candidați sunt Danilo Türk (60 de ani), președintele în funcție al țării, Borut Pahor (49 de ani), fost premier socialist și Milan Zver (50 de ani), eurodeputat și fost ministru al Culturii, informează Slovenska Tiskovna Agencija.

Favorit în cursa prezidențială, cu 43,7% în sondaje, este actualul lider al Sloveniei, Danilo Türk (foto dreapta), politician de centru-stânga. Fost profesor de drept, el a lucrat în calitate de diplomat la Organizația Națiunilor Unite. La alegerile de duminică, Türk este susținut de principalul partid de opoziției, Slovenia Pozitivă, la a cărei conducere se află primarul de centru-stânga al capitalei Ljubljana, Zoran Jankovici.

image
image

Al doilea în topul preferințelor cetățenilor, cu 32,6%, se află fostul premier socialist Borut Pahor (foto stânga), susținut de Partidul Social Democrat (DS) şi de micul partid „Lista cetăţenilor", membru al coaliţiei la putere.

image

Milan Zver (foto dreapta), deputat european şi fost ministru al Culturii, este candidatul puterii, dar sondajele îi acordă puţine şanse (23,7%).

Alegerile au loc la câteva zile de la publicarea de către Comisia Europeană a unor date nu tocmai strălucite cu privire la economia ţării. Bruxelles-ul se aşteaptă la o recesiune de 2,3% în acest an şi de 1,6% în 2013.

„Slovenia se confruntă cu probleme economice severe, pe fondul celui de-al doilea an de recesiune, a crizei bancare, dar și a blocajului fiscal. Din punct de vedere politic, țara este împărțită între stânga și dreapta, din rândul cărora au apărut, recent, facțiuni noi. Alegerile ar putea complica politica țării și să îngreuneze procesul de luare a deciziilor pe plan economic", comentează „Financial Times".

„Electorii îşi vor alege candidatul în funcţie de personalitatea sa, având în vedere că în timpul campaniei nu a fost abordat niciun subiect economic serios", a afirmat Vlado Miheljak, profesor la Facultatea de Ştiinţe Sociale din Ljubljana, citat de AFP.

Analiştii politici se aşteaptă să aibă loc un al doilea tur de scrutin între Danilo Türk şi Borut Pahor, dar şi ca primul să învingă.

Câştigătorul va deveni al patrulea şef de stat de la declararea independenţei Sloveniei, în 1991.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite